Pretraga

Kućna dizala: Koliko koštaju i jesu li potrebne dozvole za ugradnju?

A- A+

Kućna dizala danas se češće mogu naći u kućama nego prijašnjih godina. Različitost modela i mogućnosti ugradnje dizala koje se mogu naći na tržištu, sve više odgovaraju različitim stambenim prostorima, kao i zahtjevima korisnika. Olakšavajuća je okolnost što za ugradnju nisu potrebne posebne dozvole, a cijena ovisi o mnogo toga.

Kućno dizalo

Kućno dizalo | Screenshot: Youtube

Kućna dizala sve se više ugrađuju u kuće kako bi život bio što jednostavniji i olakšavajući. Posebno se to odnosi na osobe kojima je otežano kretanje stepenicama, što zbog invaliditeta, što zbog drugih teškoća. Takva dizala mnogima olakšavaju svakodnevicu, posebno u slučajevima kada prenose neki teret, voze dječja kolica, guraju kofere i slično.

Općenito, dizala su elementi koji višestambenim zgradama, zbog gore navedenih prednosti, daju dodatnu vrijednost. Mnogi tako i u kućama, dvokatnicama ili trokatnicama, odabiru ugradnju dizala uz već postojeće stepenište. Na tržištu postoje kućna dizala za unutarnju i vanjsku ugradnju. Dolaze s ugrađenom kabinom (konstrukcijska dizala) ili bez nje (nekonstrukcijska dizala), na električni su ili hidraulični pogon.

Kućno dizalo

Kućno dizalo | Screenshot: Youtube

Kućna dizala ne podliježu dozvolama niti pravilnicima

Kućna dizala postavljaju se s brzinom do 0,15 metara u sekundi, pri čemu ne podliježu pravilnicima o ugradnji dizala kakva su namijenjena višestambenim i poslovnim zgradama. Također, posebne dozvole za ugradnju takvih dizala nisu potrebne.

Zakonski, nije propisana niti obveza servisiranja istih. Ukoliko dođe do nestanka struje ili dizalo iz nekog razloga prestane obavljati svoju uobičajenu funkciju tada postoje načini kako da se ponovno pokrene. To bi serviseri trebali objasniti svakom korisniku prilikom instalacije dizala u kuću, no uvijek postoje i dežurni serviseri koji se mogu kontaktirati u slučaju kvara.

Ugradnja kućnih dizala traje ovisno o vrsti platforme ili dizala. Dejan Jović, suvlasnik u tvrtki Dizala-Đurčević, koja se bavi ugradnjom dizala objasnio nam je kako se jedna dizala mogu ugraditi već za dva dana, dok ugradnja drugih traje i do 14 dana.

– Građevinski radovi na kućnim dizalima su manje zahtjevni nego na dizalima unutar stambenih zgrada, čak su i jednostavnije sigurnosne postavke za servisera, no sigurnost korisnika tih dizala je i dalje na najvišoj razini. Naravno, zahtjevnost radova ovisi i o tome kakvo se dizalo postavlja, je li konstrukcijsko ili nekonstrukcijsko, rekao nam je Jović.

Kućno dizalo

Kućno dizalo ‘through floor’ | Screenshot: Youtube

Kućna dizala grade se samo uz dobru statiku

Cijene se za nekonstrukcijska dizala (bez okna), postavljena izvan kuće, kreću od oko 18 tisuća do 22 tisuće eura bez PDV-a. Ako se radi o konstrukcijskim dizalima (s oknom) koja se kreću do dvije etaže tada će cijena biti od oko 26 do 28 tisuća eura. Dizala koja idu do 3 ili više etaža koštaju od oko 30 tisuća eura. Cijena ovisi o mnogo stavki i ovisi o vrstama obloga koje se koriste, vrstama vrata, drugih korištenih materijala i slično.

Preduvjet za ugradnju dizala u kuću je dobra statika. Jović je kazao kako mnogi klijenti žele maknuti stubište kako bi ugradili dizalo, no to se nikako ne preporuča, jer uvijek uz dizalo treba postojati alternativni način dolaska do nekog drugog kata.

Podizne platforme

Podizne platforme | Screenshot: Youtube, montaža bauštela.hr

U kućama se često ugrađuju podizne platforme. Tako postoje vertikalno podizne platforme, najčešće namijenjene osobama s invaliditetom ili osobama s teškoćama pri kretanju, kao i koso podizne platforme. Ove potonje najčešće su instalirane paralelno sa stepenicama. Na tržištu postoje i takozvana ‘Through floor’ dizala koja se instaliraju tako da prolaze kroz pod prostorije.

Kućno dizalo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap