Pretraga

Metaverse građevinski sektor cvate: Tvrtke se bave izgradnjom, prodajom i iznajmljivanjem nekretnina

A- A+

Iako je Metaverse većini nas i dalje potpuno neshvatljivi svijet, u ostatku svijeta postaje sve popularniji, a u njemu se počinju i stvarati sektori pravog svijeta, pa tako i naš. U Metaversu postoji nekoliko firmi koje se bave izgradnjom, prodajom i iznajmljivanjem nekretnina, a mi ćemo vam pokušati detaljnije objasniti kako to točno funkcionira.

Etihad Stadium, Metaverse | Screenshot/Youtube

Trenuto, ljudi troše milijune dolara kako bi si osigurali dio zemlje u Metaversu, znam da zvuči nerealno, ali istina je. Ogromna imena poput Zaha Hadid Architects i kluba Manchester City koketiraju sa potpuno novim mogućnostima u dizajnu Metaversa. Arhitekti u Metaversu ne moraju računati na fiziku, pomicanje tla, izdrživost materijala, već mogu raditi što god požele.

Ako ste se, kao i ja, zapitali, je li Metaverse stvarno mjesto ili već samo nešto što se pokušava zagovarati kao “The next big thing”. Metaverse je mreža virtualnih svjetova kojoj možete pristupiti svojim računalima, ili ako se želite uživjeti još više VR naočalama. No, u toj mreži se uložilo užasno puno novaca kako bi se osigurala zemljišta za poslovne objekte, shopping centre, domove, sportske stadione… Sve te građevine treba dizajnirati, a tu dolaze arhitekti.

Metaverse arhitekti stvarno postoje?

3D model građevina, Metaverse | Screenshot/Youtube

U usporedbi s prije pedesetak godina, arhitektonski uredi su bili prepuni nacrta građevina koji su bili ručno crtani, danas se ipak sve to odrađuje na računalima u softverima za 3D modeliranje. 3D modeli i renderi neizgrađenih zgrada je definitivno stepenica više u arhitekturi i građevini.

Shift/Space arhitektura | Screenshot/Youtube

U Metaversu arhitekti imaju puno manje stvari na koje moraju paziti, a puno više slobode u kreiranju inovativnih dizajnova građevina. Ne moraju misliti o tlu na kojem se gradi, u klimi područja zemljišta, koje materijale koristiti… Jedna od firmi koja se bavi dizajniranjem građevina u Metaversu je Shift/Space. Vlasnik firme je imao arhitektonski studio u pravom životu, ali se prebacio u Meta svijet. Iako sada i dalje ima jeftine zemlje, vjeruje kako se Metaverse tek gradi i kako želi među prvima ‘skočiti na vlak’ Metaversa.

Shift/Space studio se udružio s platformom The Sandbox s kojima su kreirali nekoliko Metaverse vila koje su staviti na aukciju gdje su neke vile dostigle i cijene od skoro 60.000 američkih dolara.

Shift/Space arhitektura | Screenshot/Youtube

EveryRealm je jedna od kompanija koji su vodeći u poslovanju nekretninama Metaversa. Izgradili su nekretnine na preko stotinjak zemljišta u Metaverseu kako bi ih prodali ili iznajmili. Kupovina nekretnina u Metaversu odvija se pomoću kriptovaluta i NFT-.a, a potražnje definitivno ima.

Dizajn građevina u Metaversu

Većina arhitekata pokušava pomicati granice u dizajniranju zgrada i građevina u Metaversu. Jedan od vodećih arhitekata je Patrick Schumacher koji je dugo godina bio desna ruka arhitektici Zahi Hadid. Danas je glavni arhitekt cijele njezine kompanije i ima veliki utjecaj u svijetu arhitekture.

Schumacher kaže da je jako investiran u nekoliko projekata u Metaversu, ali da se ne želi odreći projekata u fizičkom svijetu. Dizajn ostaje i dalje nekako inspiriran jednakom estetikom i idejom pravoga svijeta, no arhitekti u Metaversu ne moraju dizajnirati sve oko gravitacijske sile. Imaju mogućnost stvarati lebdeće detalje i dijelove zgrada. Schumacher kaže da se ekonomski dio posla primjenjuje jednako u oba svijeta, renderiranje zgrade traje duže što je ona geometrijski zahtjevnija, isto kako izgradnja prave zgrade košta više u istom slučaju.

Etihad Stadium, Metaverse | Screenshot/Youtube

Manchester City trenutno kreira prvi stadion u Metaversu, surađuju s timom iz tvrtke Sony, što definitivno daje na vrijednosti cijelom projektu. Virtualni stadion nema ograničenja broja ulaznica i sjedala, već može primiti koliko god gledatelja želi. Osim toga, navijači nisu ograničeni jednom perspektivom s jednog mjesta, već mogu gledati utakmicu iz više različitih kuteva i to bez mogućnosti kiše, gužve na ulazu i preskupog piva.

Copy link
Powered by Social Snap