Pretraga

Situacija na tržištu nekretnina: Zabilježen manji rast kamatnih stopa na stambene kredite

A- A+

Ulaskom u novu godinu, ušli smo u Schengen i dobili novu valutu, a sigurno je da će se to odraziti na tržištu nekretnina. Zasad nije došlo do rasta cijena, već samo do manjeg rasta kamata na stambene kredite.

Kredit, ilustracija | foto: Unsplash

Novonastalu situaciju su komentirali Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama, financijski stručnjak Hrvoje Travnikar i Marijan Vidmar, građevinski poduzetnik. Gostovali su u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, u kojoj su rekli kako ne očekuju velike promjene zbog same promjene valute.

– Što se tiče prelaska na euro ništa se nije promijenilo to je već ukalkulirano u cijene koje imamo danas. To se vidi po tome što smo imali 36 posto stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj i to je ono što se aludira da kada pređemo na euro da će se to odraziti na cijene. Činjenica je da smo prošle godine imali rekordan rast i s obzirom na ono što sada vidimo na tržištu realno je očekivati da se taj rast zaustavi, rekao je Vujović.

Ustvrdili su i kako kod kredita nije bilo pretjeranih razlika prije Nove godine i poslije, te da se ciklus stambenih kredita nastavlja. Travnikar je kazao kako se ciklus nastavlja normalno i da se samo pričekalo da se napravi konverzija u euro.

Izdvojeni članak

Preračunali smo minimalce iz kolektivnog ugovora za graditeljstvo: Direktorima skoro 2 tisuće eura

Manji rast kamatnih stopa

Objasnio je da kako više nema kredita uz valutnu klauzulu nego samo u eurima i dodao da su se neke stvari čak i pojednostavile. Promjena koja se dogodila jest ta da je došlo do rasta kamatnih stopa. Travnikar je istaknuo kako je u pitanju manji rast i da je u prosjeku došlo do povećanja kamatnih stopa na stambene kredite od 0,5 ili 0,75 posto.

Vujović je naglasio kako najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta gdje je kriza sada i više nego prisutna. Objasnio je kako su ta tržišta u zastoju s obzirom na puno veći rast kamatnih stopa. Rekao je i da u nekom narednom periodu ne očekuju neki veliki boom stranaca koji b došli i kupili više nego što je to u ovom trenutku.

Uskoro bi trebao doći i novi APN, a Travnikar je rekao kako predviđaju da će uvjeti biti isti kao prošle godine i da se ništa neće mijenjati. Rekao je kako očekuje i da će stići u otprilike istom terminu kao prošle godine, što bi bilo sredinom ožujka. Dodao je i kako se kredit danas isplati. Kako je objasnio, za razliku od razdoblja prije dizanje kredite, otplate kredita, ukupna cijene stana koju plaćate s kreditom danas ispada 40 posto jeftinija pa čak i uz ovaj porast cijene kvadrata.

Izdvojeni članak

Novi zakon u Njemačkoj: Nekretnine se više ne mogu plaćati gotovinom

Cijena građevinskog materijala

Ne očekuje se da će povećanje kamatnih stopa i uvođenje eura imati veliki utjecaj na investitore u Zagrebu. Marijan Vidmar je rekao kako je novogradnja uvijek tražena, a potražnja za stanovima je i dalje veća od same ponude. Smatra da se u Zagrebu to neće osjetiti, već da bi to možda moglo biti više vezano za obalu i ostatak Hrvatske.

Vidmar je komentirao i cijene kvadratnog metra stana, kao i cijene građevinskog materijala. Rekao je kako se situacija stabilizirala u zadnjih šest mjeseci, a i da cijena materijala stagnira. Istaknuo je kako se čini da do osjetnog pada cijena neće doći, a ako dođe, da će se onda naravno smanjiti i cijena kvadrata stanova.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap