Pretraga

Strane svijeta imaju različite utjecaje na svakodnevni život u stanu

A- A+

Na prvu, nekima možda zvuči nebitno ili nepovezano, ali strane svijeta imaju veliki utjecaj na svakodnevni život u stanovima. Svaka strana svijeta ima svoje prednosti i mane, a najbolje bi bilo kada bi stan mogao biti na barem dvije od četiri strane.

Strane svijeta | Screenshot/GoogleEarth

Živio sam u istom neboderu u tri različita stana, na svim strana svijeta. Mislim da imam zanimljivu perspektivu utjecaja strana svijeta na svakodnevni život. Razlike koje sam primijetio razvrstao bih u četiri kategorije: svjetlost, temperatura, propuh i kukci. Svaka strana svijeta ima određeni utjecaj na svaku kategoriju, bio on pozitivan ili negativan.

Svjetlost

Na svjetlost u stanu utjecaj imaju tri strane svijeta, istok, jug, zapad. Sjever nema nikakav utjecaj jer sunce ne prolazi tom stranom. Dakle, Sunce izlazi na istoku i u ranim jutarnjim satima na toj strani svijeta ima najviše svjetlosti, na jugu je tokom sredine dana, a zalazi na zapadu. Na prvu se najbolje čini zapadna strana jer ste ujutro na poslu, u školi, na fakultetu, a kada dođete doma ima dovoljno svjetlosti da obasja cijeli stan. No, zimi na zapad sunce zalazi već oko 16 sati, a ljeti proizvodi toliku vrućinu da će vam trebati rolete.

Ilustracija, foto: Unsplash; Rob Wingate

Temperatura

U normalnim temperaturama jeseni i proljeća, strane svijeta nemaju toliki utjecaj na temperaturu stana kao u ekstremitetima. Ljeti, kada temperature dosižu 40 stupnjeva Celzijusa, definitivno su zapad i jug nepogodnije za život od sjevera i istoka. Naime, ljeti je sunce najjače kada je na jugu i zapadu, a ako nemate klima uređaj, morate biti spremni imati spuštene rolete više od pola dana. Istočna strana je ugodna jer sunce jutrima nije toliko jako da zagrije stan, a ostatak dana je osjetna razlika između prostorija na istoku i na zapadu. Sjeverna strana je dakako najhladnija iz istog razloga zašto ima i najmanje svjetlosti, sunčevih zraka gotovo da nema. Zimi sunce zalazi već u 16 sati tako da zapadna strana nema veliki utjecaj na povećanje topline, tada su najbolje strane istok i jug.

Klima uređaji | Unsplash

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Propuh

Propuh je najlakše ostvariti ako je napravljen sa suprotnih strana svijeta, znači sjever/jug, istok/zapad, sjeveroistok/jugozapad i tako dalje. Propuh je i dalje relativno lako ostvariti ako se otvore prozori na stranama svijeta koje su pod pravim kutom, sjever/istok, zapad/jug, sjeverozapad/jugoistok. Najteže je napraviti propuh ako su vam svi prozori na istoj strani svijeta, nije nemoguće, ali je puno teže. Vjetar mora dovoljno puhati, što u prva dva slučaja nije toliko potrebno.

Prozori s dvostrukim i trostrukim oknom, ilustracija | foto: Unsplash

Kukci

Jedna od prvih razlika koje sam zamijetio u stanu s dijelom na sjevernoj strani i stanu s dijelom na južnoj, a jedan kat je razlike, je količina kukaca. U stanu na sjevernoj strani nije bilo PVC stolarije, nego stari drveni prozori kroz koje bi vjetar puhao kada bi bili zatvoreni. U tom stanu kukaca gotovo da nije ni bilo. U stanu na južnoj strani s novom PVC stolarijom je primjetna razlika u količini paukova, mušica koje idu na svjetlost i štriga. Gotovo da stalno moramo čistiti paučinu, a na sjevernoj strani bi je bilo otprilike jednom godišnje.

Paučina | Screenshot/YouTube

Copy link
Powered by Social Snap