Pretraga

Jeste li znali da se u Hrvatskoj može živjeti na vodi? U nekim državama je to ilegalno

A- A+

Kuće na splavovima nisu nepoznat pojam, no da netko živi na njima cijelu godinu, svakako je zanimljivo. U Hrvatskoj postoji jedna takva ulica s prigodnim imenom Splavarska, koja se nalazi u Slavonskom Brodu, a kuće plutaju na rijeci Savi. U nekim zemljama, kao što je Egipat, situacija je potpuno drugačija – država masovno deložira stanare splavova.

Splavarska ulica | Screenshot/Youtube

Sve kuće u Splavarskoj ulici imaju svoju vlastitu adresu, kućni i poštanski broj. Ovo naselje je nastalo na Savi prije petnaestak godina. Povrće i ostale namirnice imaju u vrtovima koji su uz obalu na kopnu, a pecanjem hvataju ribe koje plivaju u ‘dvorištima’ kuća, rekli su u prilogu Exkluziva na RTL televiziji.

– Ima par skupih kuća, ima onih jeftinijih, no bitno je da su u funkciji i da su na vodi, rekao je jedan stanar.

Splavarska ulica | Screenshot/Youtube

Ljeti su jedini problem komarci za koje znamo da obitavaju uz velika vodena tijela, no stanari kažu kako im to nije problem jer pozitivne karakteristika kuća na vodi uvijek prevagnu. Zvuči idealno, no pitanje je koliko je jednostavno izgraditi i prijaviti kuću na Savi.

– Nije komplicirano, samo treba krenuti. Papirnati dio se riješi brzo, a za neke simbolične novce čovjek ima svoju kuću, rekao je jedan stanar.

U Egiptu država ne dopušta kuće na vodi

S druge strane, u Cairu, glavnom gradu Egipta, situacija je nešto drugačija. Iako su u Egiptu kuće na vodi povijesno naslijeđe i kulturološko obilježje, sada se ruši posljednjih 30 kuća koje su i dalje nosile obilježja egipatske povijesti. Egipatskim vlastima je trenutno primarni cilj poboljšati kvalitetu vode i života u Nilu, a pošto imaju povijesne i kulturne ostavštine na pretek, ove kućice će se morati srušiti, piše BBC.

Mnogi Egipćani nisu zadovoljni ovom odlukom državnog vodstva iz nekoliko razloga. Naime, glavni grad je u potpunosti promijenio panoramu novim, modernim arhitektonskim zgradama, a stare kuće na Nilu su bile dašak prošlosti i egipatske kulture. Također, većina stanovnika kuća na Nilu su nižeg ekonomskog statusa i građane je zabrinulo njihovo zbrinjavanje. Nitko od vlasnika i stanara neće biti kompenziran drugim mjestom koje mogu učiniti svojim novim domom.

Nil, Cairo, Egipat | Unsplash

Državno vodstvo tvrdi kako su sve te kuće napravljene desetljećima unazad, izgrađene ilegalno i bespravno na površini koja pripada državi. Sve je napravljeno mimo zakona i zbog toga se moraju ukloniti. Dodatno, egipatski ministar izjavio je kako je ovo samo upozorenje svima koji pokušavaju iskoristiti Nil za vlastitu korist.

Copy link
Powered by Social Snap