Pretraga

Uskoro kreće popis stanovništva: Donosimo pitanja o nekretninama koja vas očekuju

A- A+

Pandemijske okolnosti utjecale su na odgađanje popisa stanovništva, koji se zbog zakonskih normi, radi svakih deset godina. Odgođeni popis stanovništva trebao napraviti tijekom svibnja ove godine, no svoju realizaciju ipak će dočekati u rujnu. Kako vas ne bi iznenadila, donosimo pitanja o nekretninama koja vas čekaju na popisu 2021.

papiri

Popis stanovništva, ilustracija | foto: Unsplash

Zbog sve većeg trenda iseljavanja kako mlađe, tako i starije populacije, pitanje broja stanovnika Republike Hrvatske često se javlja u medijskom prostoru, no ne smiju se zanemariti i ostali podatci koji se popisom prikupe.

Tijekom izrade popisa stanovništva građani svake desete godine odgovaraju na brojna pitanja kojima se prikupljaju podatci koji potom tvore statistiku određene države, a prikazuju i određene trendove na područjima koja se popisom istražuju. Ipak, dio pitanja koja će se naći, kao i ona koja su popisom 2021. godine zanemarena, iznenadio je stručnjake.

Nekretnine pale u drugi plan

Prema podatcima koji su došli u javnost na popisu pitanja za izradu popisa stanovništva 2021. godine zanemarene su nekretnine. Točnije, izostalo je pitanje koliko nekretnina osoba ima u svom vlasništvu.

Podatci koje će građani dati na popisu uključivat će one o stanu, to jest kućanstvu, broju osoba koje u njemu žive te koriste li nekretninu njeni vlasnici ili najmoprimci. U pitanju o korištenju stambene jedinice građani će moći zaokružiti jednu od dvije opcije, samo za stanovanje ili za stanovanje i obavljanje djelatnosti.

Izdvojeni članak

Zavod za statistiku otkrio prosječnu cijenu novih stanova u Hrvatskoj

No, stručnjaci su iznenađeni činjenicom da se u 21. stoljeću, a pogotovo s obzirom na trenutni kontekst nastave na daljinu, neće postaviti pitanje o internetu u kućanstvu.

– Građane se pita imaju li u stanu kuhinju i kupaonicu, a ne pita ih se imaju li internet!? Neshvatljivo. Jedno je od pitanja moralo biti imaju li djeca u kućanstvu mogućnost za online nastavu. Pitat će se ljude za broj goveda, a ne i za visinu prihoda od rada i/ili imovine, rekao je demograf Stjepan Šterc za Večernji list.

Samopopisivanje građana

Jedna od novosti ovogodišnjeg popisa je i samopopisivanje građana. Naime, Državni zavod za statistiku objavio je na svojim službenim stranicama da se svaka osoba može ‘samopopisati’ preko sustava e-Građani. Ova informacija otvorila je pitanja hoćemo li ponovno imati broj stanovništva koji ne odgovara realnom stanju u državi.

Copy link
Powered by Social Snap