Pretraga

Utrina, Travno, Središće…: Kako su neki novozagrebački kvartovi dobili svoja imena

A- A+

Razvoj područja Novog Zagreba započinje sredinom prošloga stoljeća kada se grade Most slobode i Most mladosti koji su povezali dijelove grada razdvojene rijekom Savom. Tim projektima započinje i realizacija ideje gradonačelnika Većeslava Holjevca koji je Zagreb želio ”graditi preko Save”. Dok su određeni kvartovi Novog Zagreba imena dobili po geografskim odrednicama, dio kvartova svoja imena dobio je na malo drugačiji način.

Novi Zagreb

Karta Novog Zagreba | foto: Google Maps

Područje današnjeg Novog Zagreba nekoć je pripadalo Crkvi, a nakon Drugog svjetskog rata nacionalizira se u svrhu proširenja stambene zone Zagreba.

Područje južno od Save, Novi Zagreb, dijeli se na tri sastavne jedinice: Novi Zagreb- istok, Novi Zagreb- zapad i Brezovica. Povijest kvartova smještenih unutar njegovih sastavnica temelji se na ideji urbanizacije područja koje je prije 50-ih godina prošlog stoljeća bilo pretežito močvarno. Zadatak smišljanja imena novonastalih kvartova dobio je književnik Gustav Krklec. Prema dijelu povijesnih izvora, Krklec je imena smišljao u razgovoru s lokalnim stanovništvom kako bi imena novih kvartova bila što autohtonija. Drugi izvori navode da je iste razgovore često volio upotpuniti dobrom čašicom pa tako neka od naselja nose imena istih značenja.

Dva kvarta istog imena

Smješteni jedno uz drugo Utrina i Travno dva su novozagrebačka kvarta čija imena imaju u potpunosti isto značenje- livada. Utrina je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća na području zaraslom u gustoj travi. Velika livada, na kojoj se danas nalaze utrinske zgrade, u prošlosti je nosila ime ”utrte travine” iz kojeg dolazi današnje ime – Utrina. Isto je značenje imena nosi i prvi susjedni kvart Travno, čije je ime smislio Gustav Krklec. Ime koje je nosilo zemljište današnjeg Travna, Krčevine, nakon urbanizacije tog prostora 70-ih godina prošlog stoljeća pada u zaborav.

utrina

Utrina |foto: Google Maps

Najstariji kvartovi Novog Zagreba

Smješteni uz današnji zagrebački rotor Trnsko i Savski gaj jedni su od najstarijih kvartova u Novom Zagrebu. Prema povijesnim navodima Trnsko je svoje ime dobilo prema istoimenom rukavcu rijeke Save, kojeg danas više ne nalazimo. Susjedni kvart, Savski gaj, naziv je dobilo prema dijelu šume koje je tadašnje lokalno stanovništvo nazivalo savskim gajem. Trokut, smješten uz Trnsko i Savski gaj, naziv dobiva prema tri pruge koje ga omeđuju.

Centar Novog Zagreba Gustav Krklec zamislio je na području današnjeg Središća. Upravo iz te ideje dolazi i ime tog kvarta smještenog južno od jezera Bundek. Nastalo je sredinom prošlog stoljeća, ali nikad nije zaživjelo u ideji novozagrebačkog središta. Osim Središća Krklec imenuje i Zapruđe, dio Novog Zagreba imenovan prema riječnim prudovima. U periodu kada je nastajalo, od 1963. do 1968. godine, Zapruđe se smatralo elitnim kvartom jer su u njemu stanove mogli dobiti istaknuti političari, glazbenici, sportaši… Ipak, danas je Zapruđe poznatije po brojnim glazbenicima koji su ”’izašli” iz tog kvarta.

kvart

Središće | foto: Google Maps

Copy link
Powered by Social Snap