Pretraga

Zavirite u našu novu modernu knjižnicu, a proglašena je i ‘Knjižnicom godine’

A- A+

Gradska knjižnica Požega dobila je novo ruho, a u godini od završetka projekta dogradnje i adaptacije zgrade dobila je priznanje ‘Knjižnice godine’ koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo. Vodimo vas kroz novoobnovljeni prostor knjižnice koja je smještena u povijesnoj zgradi Prve požeške štedionice i koji je postao novo najdraže mjesto za učenje požeških školaraca.

Galerija svjetlosti | Foto: Gradska knjižnica Požega

Projekt Dogradnje i adaptacije zgrade Prve požeške štedionice za potrebe Gradske knjižnice Požega prema idejnom rješenju arhitekte Borisa Vučića-Šnepergera iz tvrtke Tablinum iz Zagreba trajao je od 2009. pa sve do 2020. godine, a financirali su ga Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Požega. Ministarstvo kulture i medija kroz programe investicijskih potpora od 2006. godine do otvorenja Knjižnice u ožujku 2021. godine za rekonstrukciju i dogradnju cijele zgrade izdvojilo je 22,85 milijuna kuna.

O cijelom projektu porazgovarali smo s ravnateljicom Gradske knjižnice Požega Aleksandrom Šutalo koja nam je rekla kako su zabilježili znatno povećanja broja korisnika, posjeta, stručno vođenih posjeta, ali i broja događaja i dnevnog prosjeka prihoda otkako je knjižnica obnovljena i otvorena u ožujku ove godine.

Zgrada nekada | Foto: Gradska knjižnica Požega

Zgrada u kojoj se danas jednim dijelom nalazi Gradska knjižnica izgrađena je davne 1907. godine i prvotno je bila u funkciji Prve požeške štedionice. Zgrada nekadašnje Prve požeške štedionice izgrađena je prema projektu čuvenog dvojca: Lea Höningsberga i Julia Deutcha. Izvorna namjena zgrade bila je poslovno stambena s prostorom banke odnosno štedionice u prizemlju, a građena je historicistički s blagim primjesama secesijskih ornamenata.

Ova zgrada je jedna od tri historicističke građevine ovih arhitekata u Požegi. Zaštićeno je pojedinačno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. Tijekom vremena u dio zgrade je useljena knjižnica, dok su na katu bile prostorije Radio Požege.

‘Nova’ Gradska knjižnica Požega, pogled izvana | Foto: Gradska knjižnica Požega

Zahtjev kod preuređenja zgrade bio je sačuvati staru zgradu štedionice kao povijesni sloj, a dvorište zatvoriti i natkriti te pretvoriti u glavni komunikacijski i servisni prostor buduće knjižnice. Tako je stražnji dio zgrade prema brdu natkriven staklenim krovom postao reprezentativan prostor buduće zgrade.

Trg spoznaje | Foto: Gradska knjižnica Požega

Povijesni sloj se iščitava u vrlo naglašenom urbanom stilu i položaju građevine te u ostacima nekadašnje srednjovjekovne komunikacije prema nekadašnjem požeškom castrumu smještenom na vrhu brijega nad Kanižlićevom ulicom i staklenim pokrovom novog „knjižničnog trga“.

Nova, obnovljena i dograđena Knjižnica otvorila je vrata sugrađanima u ožujku ove godine odnosno u 175. obljetnici svojeg djelovanja. To je i godina kada je dobila priznanje za ‘Knjižnicu godine’  koje je povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenog, dodijelilo Hrvatsko knjižničarsko društvo u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti te unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Prostorije knjižnice

Knjižnica se sastoji od prizemlja, kata i potkrovlja odnono četiri namjenska prostora i četiri odjela. U prizemlju su pozicionirani Odjel književnosti, Dječji odjel, Trg spoznaje i Dvorana mudrosti. Na katu se nalaze: Znanstveni i studijski odjel, Galerija svjetlosti, Galerija Tunel i Uprava. U potkrovlju su: Odjel za mlade i multimediju te Dvorana znanja.

Trg spoznaje

Trg spoznaje | Foto: Gradska knjižnica Požega

Trg spoznaje informacijski je i orijentacijski centar zgrade na kojem se nalazi Centralni posudbeni i Info pult, jedinstveno mjesto u Knjižnici gdje se vrši korisnička usluga.  Trg spoznaje ujedno je i središnji prostor koji  vodi do svih ostalih mjesta u zgradi.

Galerija svjetlosti

Galerija svjetlosti | Foto: Gradska knjižnica Požega

Galerija svjetlosti | Foto: Gradska knjižnica Požega

Prostrana Galerija svjetlosti nalazi se u novom dijelu zgrade, ispod staklenog krova zbog kojeg je i dobila ime. Omogućava poseban doživljaj svih godišnjih doba, kao i doba dana, igrajući se sa svjetlom i sjenom. Budući da zbog održavanja izložbenog programa služi kao galerijski prostor, dnevni boravak za građane i mjesto održavanja javnih događanja, Galerija je važan višefunkcionalni centar trećeg životnog prostora. Spoj ugodnog boravka i galerijskog prostora, u čemu se i očituje njegova glavna ideja, istovremeno nudi mogućnost opuštanja, druženja i promatranja izložbe.

U sklopu Galerije planira se i kafić koji je zasad djelomično opremljen. Prostor se planira ponuditi u najam ugostiteljima i na taj način organizirati rad kafića unutar prostora same knjižnice. Dio je to ideje moderne knjižnice u kojoj korisnik dnevno boravi u druženju, čitanju i provođenju slobodnog vremena.

Galerija Tunel

Galerija Tunel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Galerija Tunel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Galerija Tunel, koja se nalazi u novom dijelu zgrade, prikladan je i inspirativan atelijer za sve umjetnike te izložbeni galerijski prostor koji nudi mogućnost predstavljanja njihova stvaralačkog rada. Programska i izložbena funkcija galerije omogućava da korisnik ili posjetitelj zastane, prati proces nastanka umjetničkog djela ili pogleda izložbu.

Dvorana mudrosti i Dvorana znanja

Dvorana mudrosti | Foto: Gradska knjižnica Požega

Dvorana mudrosti suvremeno je opremljena dvorana koja odgovara potrebama današnjeg društva, zbog čega Gradska knjižnica Požega ima mogućnost održavanja svih tipova događaja, kao i mogućnost iznajmljivanja dvorane u poslovne i edukativne svrhe. Prostor može biti otvorenog ili zatvorenog tipa, uz dobru zvučnu izolaciju, a kapacitet je 50 sjedećih mjesta.

Dvorana znanja | Foto: Gradska knjižnica Požega

Dvorana znanja| Foto: Gradska knjižnica Požega

Dvorana znanja moderna je dvorana prikladna za sve vrste događaja, a posebno kao prostor za predavanja. U Dvorani se nalaze preklopne stolice, koje mogu poslužiti i kao radni stolovi i kao stolice, a kapacitet je 50 sjedećih mjesta ili 25 radnih mjesta s prikladnom površinom za rad. Nalazi se u potkrovlju, na Odjelu za mlade i multimediju i također je dostupna za iznajmljivanje vanjskim korisnicima.

Odjeli: Dječji odjel

Dječji odjel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Dječji odjel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Dječji odjel opremljen je u skladu sa standardom za dječju dob. Osim raznolikog fonda u slobodnom pristupu, slikovnica, dječjih knjiga iz područja književnosti i struke te časopisa, nudi bogatu zbirku društvenih igara i igračaka kojima se oni najmlađi koriste u redovnim aktivnostima, ali i samostalno u prostoru Knjižnice. Višenamjenski prostor prikladan je za održavanje svakodnevnih programa za bebe, predškolce i školarce.

Odjel književnosti

Odjel književnosti | Foto: Gradska knjižnica Požega

Na Odjelu književnosti, koji se nalazi u prizemlju zgrade, okupljen je kompletan fond iz područja jezika i književnosti – povijest književnosti, lingvistika, književna kritika te sva beletristika na hrvatskom jeziku. Za ugodan boravak te otkrivanje poznatih i nepoznatih staza svjetske književnosti u čitanju knjiga, od kojih su sve u slobodnom pristupu, dostupno je više različitih kutaka na Odjelu.

Znanstveni i studijski odjel

Znanstveni i studijski odjel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Znanstveni i studijski odjel | Foto: Gradska knjižnica Požega

Znanstveni i studijski odjel  nudi bogat fond stručnih knjiga, stručno-znanstvenih časopisa, referentne zbirke, građe iz posebnih zbirki Possegane i Rare, a ostavštine znamenitih zavičajnika nalaze su u spremištu. Građom iz posebnih zbirki korisnici se mogu koristiti samo u prostoru Knjižnice, dok je ostala građa u slobodnom pristupu. Na Odjelu postoje mjesta za listanje časopisa, uživanje u čitanju, istraživanje na pet dostupnih računala, učenje u tihom okruženju i pisanje radova uz 35 dostupnih radnih mjesta.

Odjel za mlade i multimediju

Odjel za mlade i multimediju | Foto: Gradska knjižnica Požega

Odjel za mlade i multimediju | Foto: Gradska knjižnica Požega

Odjel za mlade i multimediju, koji je smješten u preuređenom potkrovlju, dijeli se na prostor s gaming računalima i PlayStation 4 konzolama te na Dnevni boravak za mlade. U njegovim se policama mogu pronaći dječja i odrasla zvučna građa, filmovi, obrazovni CD-ovi i DVD-ovi, a mladi, osim igrajući igre, svoje slobodno vrijeme mogu provoditi slažući robotičke setove i Lego kocke, čitajući časopise, knjige na stranim jezicima i popularnu beletristiku za mlade.

Zavirite u našu novu modernu knjižnicu, a proglašena je i ‘Knjižnicom godine’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap