Pretraga

Život u najmu: Zašto Nijemci ne kupuju stanove i ne zidaju kuće

A- A+

Najmanje stambenih nekretnina u vlasništvu stanovnika na području EU je u Njemačkoj. S druge strane, najviše onih koji su vlasnici je u Rumunjskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori. Naime, u ovim zemljama, više od 90 posto stanovništva u spomenutim zemljama živi u vlastitoj kući ili stanu. Zašto je to tako?

Frankfurt

Frankfurt | foto: Freepik

U Njemačkoj je više od 83 milijuna stanovnika koji žive na površini od 357.580 kvadratnih kilometara, piše klix.ba. Manje od polovine od ukupnog broja stanovnika su vlasnici stambenih nekretnina. Naime, prema podacima Eurostata, 47 posto njemačkih domaćinstava je 2022. imalo svoj krov nad glavom, dok ih je 53 posto unajmljivalo dom.

Stanovi za radničku klasu

Najveći val stambene izgradnje u Njemačkoj dogodio se u godinama nakon drugog svjetskog rata s obzirom na to da je u ratovanju izgubljena približno jedna četvrtina stambenog fonda, odnosno stanova u kojima su živjeli siromašni radnici koji su na prijelazu u 20. stoljeće na krilima industrijalizacije preselili u gradove. Jasno, u najmu, o kupnji nekretnine nisu mogli ni sanjati.

Izdvojeni članak

Kreće prvi val otkaza na baušteli u Njemačkoj, nestaje preko 10.000 radnih mjesta

Prvi zakon o izgradnji stanova u Zapadnoj Njemačkoj je donesen 1950. godine, što je za posljedicu imalo izgradnju više od pet milijuna stambenih jedinica. I u Istočnoj Njemačkoj je bio veliki nedostatak stambenih jedinica, tako da je i u ovoj zemlji donijet zakon kako bi se potaknula stambena izgradnja

-Stanovi za iznajmljivanje su brzo građeni tijekom 50-ih i 60-ih godina. To je za posljedicu imalo nastanak velikog broja podstanara, kaže stručnjak za nekretnine Gunter Vornholz.

Sigurnost najma

Paralelno, ističe se, posjedovanje nekretnine za život nije dovoljno poticano i promovirano. Dodatno, puno se radilo na legislativi koja regulira prava najmodavca i najmoprimca čime se podstanarstvo desetljećima biralo kao ‘sigurna’ opcija.

Michael Voigtlander iz Njemačkog ekonomskog instituta (IW) dodaje i kako u Njemačkoj, za razliku od ostalih europskih država, tržište najma nekretnina bogatije. Nudi više izbora i nešto za svakoga.

Visoki troškovi izgradnje i kupnje

Dodatno, u Njemačkoj su troškovi izgradnje stambenih jedinica visoki zbog čvrste konstrukcije građevina i građevinskih propisa. Tako da ni samostalna gradnja naspram kupovine Nijemcima nije realna opcija.

Izdvojeni članak

Njemačka u lovu na kvalificiranu radnu snagu, udvostručena kvota za radnike s Balkana

Voigtlander je napomenuo da su visoki dodatni troškovi veoma velika prepreka za stjecanje nekretnine. Svakako ovdje treba spomenuti i porez na promet nekretnina koji u pojedinim njemačkim saveznim pokrajinama iznosi 6,5 posto od kupoprodajne cijene. Usporedbe radi, taj porez u SAD-u iznosi 0,3 posto. Kada se o troškovima kupovine nekretnine govori nije ni beznačajno spomenuti kako javni bilježnici u Njemačkoj svoje usluge naplaćuju vrlo skupo.  Njemačkoj imaju visoke troškove.

Copy link
Powered by Social Snap