Pretraga

Arhitektonska interpolacija u Donjem gradu estetski je upitna: Struka to ne sankcionira

A- A+

Zagrebački Donji grad poprište je programatski katastrofalne arhitekture upitne stilske vrijednosti. Kod interpolacije koja se izvodi na već postojećim građevinama, ali i objektima koji su tek u izgradnji, ne vodi se briga o estetskom duhu grada. Zgrade se ne uklapaju u sveopću vizuru Zagreba pa ni sam eksterijer nije ugodan za boravak u njemu. Tako barem smatra inženjer arhitekture Leon Ladišić, gost sedme epizode podcasta Bauštela.

Leon Ladišić u podcastu Bauštela5

Leon Ladišić u podcastu Bauštela | Foto: Mia Brdarić

Arhitekt Leon Ladišić je u Bauštela.hr podcastu spomenuo da kvalitetna arhitektonska interpolacija mora imati dijalog, a ona u zagrebačkom Donjem gradu ga nema. Po njemu je dobra interpolacija zapravo razmjena ideja. U arhitekturi je to postupak gradnje objekata na mjestima gdje nema ničega ili se mijenja postojeća građevina, obično zbog dotrajalosti.

– Svaki put kad vidim novu interpolaciju u Donjem gradu, gdje je prizemlje jedna zatvorena ploha s ulazom u garažu i ulazom u zgradu. Po meni bi autori takvih rješenja, neovisno o tome kakvi su bili lokalni uvjeti, o tome tko je bio investitor, trebali sankcionirati od Hrvatske komore arhitekata jer to je nanošenje čistog zločina nad životom Donjeg grada, izjavio je Ladišić.

On smatra i da je Donji grad zapravo pravi centar grada. Kao takav zahtjeva živi urbani prostor koji se manifestira kroz lokale i, u najmanju ruku, prozore na razini prizemlja. Usporedio je to s Trgom bana Jelačića, primijetivši da nitko ne bi tamo boravio da je svaka njegova strana zatvorena garaža.

– Te zgrade se ne mogu izgraditi bez da ih ne potpiše neki arhitekt, a svi arhitekti u Hrvatskoj su pod ovlasti Hrvatske komore arhitekata i ja mislim da tu struka mora jasno reći da imaju disfunkcionalne lokalne planove, disfunkcionalne investitore. Stvarno postoje dijelovi grada koje izbjegavam jer su permanentno uništeni, dodao je Ladišić.

Izdvojeni članak

Leon Ladišić: U Zagrebu se događa zločin nad prostorom

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer arhitekture Leon Ladišić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap