Pretraga

Dimnjaci Ciglane na Črnomercu mogli su biti spašeni. Rušenje nije naručio Grad Zagreb

A- A+

Dimnjaci Ciglane na Črnomercu, stari 126 godina, nakon potresa su pretrpjeli teža oštećenja zbog čega su u nedjelju uklonjeni miniranjem. No, ne smatraju svi da su dimnjaci trebali otići u povijesti. Iz inicijative ‘Zagreb te zove’, stigle su burne reakcije, a njihovi članovi smatraju kako je u ovom slučaju interes vlasnika stavljen ispred industrijskog očuvanja Grada Zagreba.

Dimnjaci su u nedjelju zauvijek otišli u povijest I Foto: Kap4 d.o.o.

Nije tajna da su dimnjaci Ciglane na Črnomercu, stari 126 godina, nakon potresa pretrpjeli teža oštećenja, no jesu li se oni ipak mogli spasiti?

Naime, rušenje dimnjaka na Črnomercu nije bilo održano od strane Grada Zagreba već od strane vlasnika Ciglane.

– Točno je da su Ciglane Nekretnine dale taj zahtjev. Dimnjaci su bili oštećeni. Jesu li se mogli spasiti? Vjerojatno da, sve se može spasiti, ovisi o cijeni. Činjenica je da se u cijeloj Hrvatskoj nije baš očuvala industrijska infrastruktura. Dimnjaci su pali za 20 sekundi, a oni su tamo stajali 126 godina. Međutim, uvijek imate interese onih kojih su vlasnici te zemlje. Lijepo je što ljudi predlažu, ali oni koji su uložili novac idu s tim da svoje ulaganje oplode. Sigurno to nitko nije kupio samo da bi kupio, kazao je za N1 Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Prema njegovim riječima zahtjev za rušenje vjerojatno je predala tvrtka Ciglane Nekretnine te je, bez obzira bilo ih moguće popraviti ili ne, investitor procijenio da ih treba srušiti.

Aktivisti nezadovoljni

I aktivistica inicijative Zagreb te zove – Gordana Pasanec za N1 je kazala kako su se dimnjaci mogli očuvati. Poanta je, smatra aktivistica, u atraktivnom zemljištu, a ne u očuvanju industrijske baštine grada.

Iz Inicijative su naveli kako je izvođač radova pri rušenju tornjeva Ciglane tvrtka “Ciglane – nekretnine” u vlasništvu tvrtke Jorlend Vagyonkezelo iz Mađarske, koja je ujedno i uknjižena u katastru kao vlasnik zemljišta. Podsjećaju i na historijat tog vrijednog kompleksa: 2008. godine je tvrtka Agrokor preuzela većinski udio u Ciglani, 50,79 posto, i tak stekla i vlasništvo nad zemljištem, a 2011. je Ciglana i formalno pripojena tvrtki Agrokor.

– S obzirom da to konstatirano u sudskom registru temeljem ugovora o pripajanju iz 2011.godine, tražimo da nam gospođa Martina Dalić, koja je u ime premijera radila na restrukturiranju Agrokora objasni na koji način je i kada mađarska tvrtka postala vlasnikom zemljišta i Ciglane. Isto tako tražimo očitovanje Grada, odnosno gradonačelnika Milana Bandića, kako planira urediti Mullerov breg i tvornički kompleks Ciglane ako zemljište nije otkupio Grad Zagreb ili će se dogoditi ponovno slučaj Rotor i Meridijan, u kojem je Grad otkupio zemljište po trostruko većoj cijeni od svojih investitora, kako bi Grad i građani ponovno bili oštećeni za milijune kuna, pisalo je u priopćenju Inicijative.

Izdvojeni članak

Miniranjem se ruše dimnjaci u Zagrebu, stiglo upozorenje: Maknite se od otvorenih prozora!

Otišli u povijest

Dok traju rasprave jesu li dva diva trebala biti srušena, dimnjaci su ipak u nedjelju zauvijek otišli u povijest, o čemu se danas oglasila i tvrtka zadužena za rušenje.

Fotografije prije i nakon detonacije, objavili su na svom Facebook profilu te se osvrnuli na uklanjanje.

– Stogodišnji dimnjaci ciglane Črnomerec, iako van uporabe dugi niz godina, definitivno su svojim zdanjem doprinijeli vizuri zapadnog dijela grada Zagreba.

Prvotne ideje i želje za očuvanjem i sanacijom dimnjaka nakon nedavnih razornih potresa pokazale su se prostorno i sigurnosno te namjenski i ekonomski neisplative i neostvarive, stoga je odlučeno njihovo sigurno uklanjanje.

S obzirom na kompleksnost i specifičnost zahvata, zajedno sa stručnim suradnicima različitih struka i sigurnosnim službama, odabrana je metoda rušenja miniranjem dijela dimnjaka i “navođenim” padom na sjeverni prostor kompleksa.

Zahvaljujemo svim sudionicima i našim inženjerima koji su svojom stručnosti doprinijeli da se dimnjaci uklone na siguran način. Spektakularne građevine visina preko 50 i 60m upravo takav odlazak u povijest su i zaslužile…, stoji na stranicama tvrtke Kap4.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap