Pretraga

Država na pragu velike odluke: Što se treba nalaziti na hrvatskoj euro kovanici?

A- A+

Za dvije godine građani Hrvatske kune bi mogli zamijeniti eurom. Dobro poznate medvjede, tune i slavuje zamijenit će euro i njegovi centi. Upravo ta zamjena otvorila je pitanje koji bi se motiv trebao nalaziti na hrvatskoj euro kovanici?

euro kovanica

Euro kovanica | foto: Unsplash

Iako su papirnate novčanice iste u svim europskim državama u kojima je euro službena valuta, svaka država ima pravo odabrati motive koji će se nalaziti na kovanicama.

Medu, tunu i slavuja Hrvati će uskoro zamijeniti europskim kovanicama. Konačnu odluku o motivu koji će krasiti hrvatske euro kovanice donijet će Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka, odnosno Komisija koju su oformili. Proizvodnja hrvatskih euro kovanica može započeti pola godine prije službenog uvođenja, a kako doznaje RTL, ona će se najvjerojatnije odvijati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Znamenita ličnost ili građevina?

Otvaranjem pitanja uvođenja eura otvorilo se i pitanje motiva koji će se nalaziti na hrvatskoj euro kovanici. Dok Finci na svojim euro kovanicama imaju močvarnu jagodu, Irci harfu, Talijani Da Vincijev crtež, a njemačkih 10, 20 i 50 centi Brandenburška vrata, hrvatski motiv javnosti je još uvijek nepoznat.

– Cijeli postupak pripreme nacionalne strane eurokovanica traje oko godinu i pol dana i prilično je zahtjevan što u pripremi likovnog rješenja odnosno odabira motiva pa do same izrade koja je tehnički zahtjevna, objašnjava Tihomir Mavreček, izvršni direktor Sektora za gotov novac u HNB-u te dodaje da motiv može biti i osoba i neka građevina, može biti državni simboli poput grba ili mape Republike Hrvatske.

Stoga vas pitamo, kada bi se za motiv odabrala neka znamenita hrvatska građevina, koja bi ona trebala biti? U našoj novoj anketi nudimo neke od mogućih opcija, od Pelješkog mosta, do Zagrebačke katedrale.

Država na pragu velike odluke: Što se treba nalaziti na hrvatskoj euro kovanici?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap