Pretraga

Hrvatska dobiva modernu trkaću stazu, poznata lokacija i koliko će biti duga

A- A+

Automoto sport velika je strast Hrvata, a oni koji su dio te priče godinama ističu kako u zemlji ne postoji dovoljno kvalitetne infrastrukture koja u ovom kontekstu prati interes i potrebe građana. No, to će se uskoro promijeniti. U blizini Slunja gradit će se nova, moderna trkaća staza u sklopu projekta pod nazivom Croatia Ring koji je upravo službeno uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Bit će duga oko četiri kilometra, a gradit će ju privatni investitor.

sportski auto

sportski auto | foto: Freepik

Croatia Ring, plan izgradnje nove, moderne trkaće staze u Hrvatskoj dobio je oznaku strateškog projekta Republike Hrvatske. Uskoro se očekuje početak realizacije, a otvorenje je planirano do 2027. godine. Stazu će graditi privatni investitor.

Izdvojeni članak

Napušten hotel svjetskog glasa koji su upropastili brzi auti i klimatske promjene

Ideja za izgradnju staze nastala je 2021. godine, a projekt izgradnje ove staze uvršten je u prostorni plan Karlovačke županije 2022. godine, piše gp1.hr. Staza duga približno 4 kilometra gradit će se na lokaciji Lapovac – Blagaj u okolici Slunja.

mapa prostorni plan Kralovačke županije

mapa prostorni plan Kralovačke županije

Treba reći i kako je vijest o gradnji staze Croatia Ring naišla na veliko odobravanje automoto zajednice u Hrvatskoj. Iako idejno rješenje nije još dostupno, iz prostornih planova mogu se barem iščitati konture staze na koje nema zamjerki.

Prema najavama trebala bi zadovoljavati najviše standarde za održavanje svjetskih natjecanja u automobilizmu i motociklizmu. No, trebala bi preuzeti i ulogu turističkog promotora u niši za koju se često napominje da nije dovoljno iskorištena.

Koliko bi to bilo moglo biti uspješno najbolji je dokaz uspjeh utrke CRO Race koja je u sedam godina održavanja Hrvatsku definitivno ucrtala na kartu kao poželjnu zemlju za odmor kada su pitanju cikloturisti.

Jedina respektabilna trkaća staza u Hrvatskoj trenutno je Grobnik. Staza je za utrke otvorena 17. rujna 1978. godine, kada je održana i prva utrka – kalendarom FIM-e posljednja Grand Prix utrka Svjetskog prvenstva 1978. godine. Dužina staze je 4.168 metara. Ukupno ima 15 zavoja. Razlika u visini iznosi 22 metara.

Otvoreno je gradilište Biciklističke magistrale u Zagrebu koja će biti duga preko 22 kilometra, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap