Pretraga

HUZOP i Komjate organiziraju seminar o gradnji s naglaskom na požarne uvjete: Održat će se na FGAG-u

A- A+

Hrvatska udruga za zaštitu od požara i tvrtka Komjate organiziraju seminar koji će se održati u Splitu, u amfiteatru Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Seminar će se održati u utorak 20. rujna, a program počinje u 11 sati. Bitno je naglasiti da se kotizacija za seminar ne plaća.

Ilustracija, foto: Unsplash; Kenny Eliason

Prema Programu SU HKA, program se vrednuje s četiri (4) sata iz područja Tehničke regulative (područje A), A2 / Regulativa zaštite osoba, okoliša, kulturnih i drugih materijalnih dobara i A3 / Tehnička regulativa gradnje. Sva predavanja i prezentacije sa seminara bit će dostupne članovima HUZOP-a i polaznicima nakon održavanja seminara.

Za sudjelovanje na seminaru, potrebno je ispuniti obrazac prijave i dostaviti ga tajništvu HUZOP-a, putem email adrese [email protected]. Za sve dodatne informacije, možete se obratiti tajniku HUZOP-a, Dubravku Jankoviću, na telefonski broj 091/255-50-22. Donosimo i obrazac prijave.

Prijave na seminar počinju u 10.45, a zatim u 11 počinje redovan program. Donosimo kratki pregled predavanja koja će se održati.

11:00 – 11:45 sati: Eksperimentalna ispitivanja konstrukcija u požarnim uvjetima

Predavači: prof.dr.sc. Ivica Boko, dipl.ing.građ., redoviti profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i izv. prof. dr. sc. Neno Torić, dipl. ing. građ., izvanredni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu

Sažetak: Smanjenje nosivosti čeličnih i aluminijskih konstrukcija uslijed pojave deformacija od puzanja u slučaju požara uzrokuje preuranjeni kolaps konstrukcije ukoliko su prisutni određeni termo-mehanički rubni uvjeti. Prikazat će se rezultati nedavno provedenih istraživanja provedenih na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu vezanih za ispitivanje utjecaja veličine temperature i nivoa opterećenja koji uzrokuju neočekivani kolaps stupova uslijed pojave puzanja. Provedena istraživanja pokazala su da je moguće otkazivanje nosivih stupova pri temperaturama od 400°C (čelik) i 160°C (aluminij).

11:45 – 12:30 sati: Načini dokazivanja svojstva građevnih proizvoda

(osnove s primjerima građevnih proizvoda za pasivnu požarnu zaštitu)

Predavač: Tomislav Skušić, dipl.ing.stroj., direktor Laboratorija za toplinska mjerenja LTM d.o.o.

Sažetak: Predavanje obuhvaća zakonske osnove za stavljanje građevnih proizvoda na tržište, kao i pojmove usklađenih i neusklađenih tehničkih specifikacija, europske tehničke ocjene, certifikata proizvoda, izjava o svojstvima građevnih proizvoda. Primjeri građevnih proizvoda za pasivnu zaštitu od požara. Web stranice na kojima se može provjeriti trenutno stanje zakonodavstva, normizacije, odobrenih i prijavljenih tijela. Pitanja i odgovori iz prakse vezana za građevne proizvode za zaštitu od požara i dokumente kojima se dokazuju njihova svojstva.

12:30 – 13:15 sati: Projektiranje sigurnosti od požara u Sloveniji

Predavač: Milan Hajduković, univ.dipl.inž.str., predsjednik Slovensko združenje za požarno varstvo (SZPV)

Sažetak: Predavanje obuhvaća slijedeće teme, temeljene na iskustvima iz Slovenije:

Zakonska regulativa i projekt zaštite od požara
Tehnička smjernica TSG 01-001:2019 “Zaštita od požara u zgradama”
Primjena inženjerskih metoda
„Izkaz požarne varnosti“ (Potvrda o sigurnosti od požara)
Licence SZPV za izvođače radova
Greške u dizajnu, konstrukciji i održavanju na primjeru požara tvornice XPS

13:15 – 14:00 sati: Tehnički pregled

Predavač: Miranda Kulišić, dipl.ing.kem.tehn., inspektorica zaštite od požara, MUP RH

Sažetak: Način postupanja inspekcije na tehničkom pregledu. Pregled projektne dokumentacije sa građevinske dozvole. Vizualni pregled građevine. Pregled završnih izvješća, certifikata, izjava i ispitivanja. Nedostaci tehničkih pregleda te postupanje po istima.

HUZOP i Komjate organiziraju seminar o gradnji s naglaskom na požarne uvjete: Održat će se na FGAG-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap