Pretraga

Iako su najavili smanjenje broja elektrana na ugljen, Kina odobrila izgradnju novih

A- A+

Vlasti u provincijama Kine odobrile su izgradnju dodatnih 8,63 gigavata termoelektrana na ugljen u prvom kvartalu 2022. godine. Kina ima daleko najviše termoelektrana na ugljen na svijetu. Iako su najavili smanjenje broja takvih elektrana, izgleda da ipak povećavaju svoje kapacitete.

Termoelektrana na ugljen | Unsplash

U prvom kvartalu ove godine, odobrili su izgradnju kapaciteta kao u polovici 2021. godine. Osim toga, stručnjaci se boje da se Kina neće držati dogovora i smanjiti emitiranje CO2 u zemljinu atmosferu do 2030. godine.

Termoelektrane na ugljen jako su štetne za okoliš. Zagađuju zrak i narušavaju zdravlje lokalnim stanovnicima, ispuštaju štetne metale u podzemne vode i ispuštaju pepeo u lokalne rijeke. Kina je daleko najveći potrošač i proizvođač ugljena na svijetu.

– Izgradnja novih termoelektrana na ugljen neće osigurati dovoljno energije za Kinu. Ovo je velika zabluda. Ovo je tradicionalan način razmišljanja o energetskom sektoru koji se vrlo brzo vratio na stare puteve. Prekomjerni kapaciteti ovog izvora energije velika su prepreka za energetsku opskrbljenost i kinesku energetsku tranziciju. Nedostatak električne energije u Kini nije zbog manjka termoelektrana na ugljen. Imaju jaku lošu strukturu, proizvodnju, skladištenje i mrežu, rekao je Wu Jinghan iz Greenpeacea istočne Azije.

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Brojke odobrenih novih termoelektrana su pale sredinom 2021. godine. No, posljednji kvartal 2021. godine imao je više odobrenja nego prva tri. Kina je doživjela nekoliko nestanaka električne energije u jesen i to je razlog ponovnog ulaganja u termoelektrane na ugljen. Od 12 odobrenih non-CHP termoelektrana u 2021. i 2022. godini, njih sedam je službeno odobreno zbog ‘nedostatka električne energije’.

– Energetska sigurnost postala je kodni naziv za ugljen, umjesto za neki izvor energije na koji se može dugoročno osloniti. Provincije Kine slušaju Peking, a dokle god je ‘energetska sigurnost’ kodni naziv za tradicionalan izvor energije, termoelektrane na ugljen će se graditi i uništavati okoliš. Provincije koje ovise o ugljenu trebaju ispravne smjernice za napredak, rekao je Wu.

Postotak odobrenih termoelektrana na ugljen od ukupnog broja novih izvora energije, smanjio se sa 60 posto u 2020. na 6,54 posto u prva tri kvartala 2021. godine. Zatim se opet popeo na 50 posto u zadnjem kvartalu 2021. i prvom u 2022. godini.

Copy link
Powered by Social Snap