Pretraga

Irska želi ograničiti rast stanarina

A- A+

Stanarine i cijene kuća u Dublinu u proteklih 10 godina su se gotovo pa udvostručile, što se uvelike odrazilo na mogućnost stanovnika da kupe ili unajme stan. Irska želi ograničiti rast stanarina kako bi obuzdala strelovita poskupljenja.

Killarney | izvor: Pixabay

Uz to što su stanarine i cijene kuća u Dublinu  gotovo dvostruko više nego prije 10 godina, cijene stambenih prostora izvan glavnog grada također su u porastu. Do prije nekoliko mjeseci irski najmodavci koji posjeduju nekretnine u tzv. “zonama visokih stanarina” (“Rent Pressure Zones”) mogli su podizati najamnine do 4% godišnje, a od srpnja vlada je gornju granicu povezala s harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP).

Irska se bori s inflacijom, koja je iznosila oko 2% u srpnju – a već u listopadu 5,1% pa uz poskupljenje najma i cijena nekretnina mnogu stanovnici irske nisu u stanju ni iznajmiti niti kupiti stan. Irski ministar stanovanja, uprave i kulturnog nasljeđa rekao je “u četvrtak ću predstaviti još jedan zakon koji će odrediti apsolutnu gornju granicu najamnina na bazi indeksa potrošačkih cijena (CPI) ili na dva posto, ovisno o tome što je niže” – prenosi Index.hr.

Irska želi ograničiti rast stanarina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap