Pretraga

Jeste li znali da i Hrvatska ima svoj kosi toranj?

A- A+

Kosi toranj u Pisi jedan je od čestih motiva razglednica s putovanja i magneta na frižiderima, ali jeste li znali da nemaju samo Talijani svoj kosi toranj? I Hrvatska se može pohvaliti svojom nakošenom građevinom koja nije toliko poznata kao ona talijanska, ali svakako i dalje plijeni poglede turista i arhitektonskih entuzijasta koji se zateknu pokraj ovog tornja u istarskom Završju.

Završje kosi toranj

Zvonik-kula u Završju|Foto: Manuel Angelini, Istrapedia.hr

Zapravo, riječ je o romaničkom zvoniku-kuli u malom mjestašcu Završje, nedaleko od Grožnjana u Istri. Nalazi se na najvišoj točki brda uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice. Visok je 22 metra i nagnut je 40 centimetara prema sjeveru, što je poprilično vidljivo kada se stane uz njega.

Specifičnog je izgleda jer, umjesto piramide, na vrhu ima ravan krov s prsobranima, tj. nazubljenim bedemima. Ispod stražarnice nalazi se prostorija za zvona s velikim polulučnim biforama. Zvonik ima sedam zidnih vijenaca. U prošlosti su na Završkom zvoniku boravili stražari i promatrači zbog specifične lokacije s koje se pružao izuzetan pogled pa se neprijatelj nije mogao približiti gradu bez da bude opažen.

Na berlinskom Berlinaleu, jednom od najvažnijih filmskih festivala u Europi, malo Završje koje broji tek 40-ak stanovnika, osvojilo je drugo mjesto među deset najljepših i prestižnih lokacija za snimanje filmova koje su ušle u uži izbor. Do samog kraja glasanja, vodila se tijesna bitka između hrvatskog Završja i španjolskog El Hierra u kojem je snimana TV serija Hierro.

Podsjetimo, u proljeće 2017. godine, u Završju u općini Grožnjan, sniman je film Robin Hood redatelja Otta Bathursta. Završje je glumilo kulisu Robinovog rodnog grada Loxleyja. Točnije, radi se o scenama gdje se vidi most koji spaja Loxley i Nottingham.

Copy link
Powered by Social Snap