Pretraga

Kinezi uložili 200 milijuna eura u ‘Vjetroelektranu Senj’: Plenković je pustio u probni rad

A- A+

Premijer Plenković danas je pritiskom gumba, na daljinu, pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj. Riječ je o najvećem vjetroparku u Hrvatskoj, a uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri MW na površini od 65 kilometara četvornih. Premijer je rekao kako se radi o investiciji od 200 milijuna eura koja ide ‘u čistu energiju’ i predstavlja projekt koji je vrijedan i bitan i za Hrvatsku i za Ličko-senjsku županiju, ali i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora.

Premijer Andrej Plenković | Foto: Vlada RH

Od 39 vjetroagregata njih 29 nalazi se na području Grada Senja, a 10 na području općine Brinje. Radovi na izgradnji počeli su 20. srpnja 2019. godine, i to je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko ukupno 230 milijuna eura. Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 mil. kWh električne energije. Službeni početak rada vjetroparka očekuje se do kraja godine i operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine.

Širi kontekst odnosa Hrvatske i Kine

Plenković je na događaju istaknuo kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina odlučila unaprijediti odnose s Kinom, pri čemu je iskoristila format Kina+17. On je unaprijedio, intenzivirao i sadržajno popunio odnose između dviju zemalja, koje povećavaju robnu razmjenu iz godine u godinu.

Podsjetio je da je Hrvatska bila domaćin sastanka na vrhu između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u proljeće 2019. godine, kada je Hrvatsku posjetio i kineski premijer Li. S druge strane, premijer Plenković posjetio je Kinu u jesen 2018. Baš tada je razgovarao s dužnosnicima tvrtke Norinco o projektu i ulaganjima i unatoč koroni, vjetroelektrana je puštena u probni rad.

Projekt je nazvao jednom od dviju temeljnih pista razvoja Hrvatske, Europe i svijeta – a to su zelena i digitalna tranzicija.

Vjetroelektrane Senj | Foto: Vlada RH

Do 2030. minimalno 32% udjela obnovljivih izvora energije

Takav koncept energetskoga miksa važan je u smislu održivoga razvoja i ispunjavanja hrvatskih ciljeva, koje je premijer Plenković predstavio i na globalnoj konferenciji za borbu protiv klimatskih promjena COP-26 u Glasgowu.

Vjetroelektrane Senj | Foto: Vlada RH

– S te smo strane na pravom putu i ovih 39 vjetroagregata ukupne priključne snage 156 MW, s godišnjom proizvodnjom od 0,5 TWh predstavljat će onaj bitni doprinos od 3,5% ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj, istaknuo je premijer. Naglasio je da će to doprinijeti ostvarivanju cilja da Hrvatska do 2030. godine ima minimalno 32% udjela obnovljivih izvora energije. Danas ih je 29%.

Dodao je da ćemo time pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije i daljnjem nisko-ugljičnom razvoju s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Copy link
Powered by Social Snap