Pretraga

Kreće obnova Kninske tvrđave: 53 milijuna kuna troškova, bez europskih sredstava se ne bi moglo

A- A+

Kninska tvrđava druga je najveća vojna utvrda u Europi, a sada se napokon kreće u obnovu iste. U pitanju je projekt vrijedan 53 milijuna kuna, a koji će se financirati europskim sredstvima. Radovi će se izvoditi pod budnim okom konzervatora.

foto: Pixabay; kamerman1960

Obnova Kninske tvrđave između ostalog uključuje prenamjenu barutane u vinoteku sa suvenirnicom, osvjetljenje dva kilometara bedema, a ugradit će se i tribine s 300 sjedećih mjesta. Uz europska sredstva, očekuju i da će Ministarstvo kulture financirati obnovu jednog zida koji nije obuhvaćen projektom, piše Dnevnik.hr.

– S obzirom na naše prihode koje imamo od prodaje ulaznica i suvenira, trebalo bi nam vjerojatno 100 godina da napravimo ovo, rekao je v.d. ravnatelja kninskog muzeja, Ante Šimić.

Izdvojeni članak

Gradi se novi zip line: Prvi u Hrvatskoj koji će moći koristiti i osobe s invaliditetom

U pripremi je i izgradnja zipline-a koji bi išao s Kninske tvrđave preko rijeke Krke. Radi se o projektu izgradnje zip-line sustava i osiguravanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom, kojim će se postaviti, za Knin, vrlo značajnu zip-line instalaciju kojom će se povezati kninsku Tvrđavu sa Sportsko-rekreativnom zonom Marunuša. Bit će to prvi zip-line u Hrvatskoj koji će moći koristiti i osobe s invaliditetom. Više o tome pročitajte ovdje.

Krajnji cilj obnove tvrđave jest da utvrda postane turistička atrakcija kroz čitavu godinu te da privuče što veći broj posjetitelja – samo ove sezone je 15 tisuća ljudi posjetilo tvrđavu. Uređuju se i dio staroga grada i sadržaji uz Krku, a radi se i na razvoju poduzetničke infrastrukture.

Copy link
Powered by Social Snap