Pretraga

Krešimir Rogina o sjeni kritike hrvatske arhitektonske zajednice ili zašto ga ne vole

A- A+

Hrvatska ima mnogo talentiranih arhitekata koji su ostavili trag u prostornom oblikovanju zemlje. Među njima je i Krešimir Rogina čijim se projektima brojni građevinski stručnjaci širom svijeta dive, a hrvatska arhitektonska zajednica nema najbolje mišljenje o njemu. Zašto ga vlastite kolege ne vole te o izazovima i svojem utjecaju na arhitektonsku scenu Hrvatske, razgovarao je s Ardijanom Karlom Gashijem u drugoj epizodi ‘Bauštela.hr’ podcasta.

Krešimir Rogina u ‘Bauštela.hr’ podcastu

Arhitekt Krešimir Rogina je u Bauštela.hr podcastu spomenuo da ga hrvatska arhitektonska zajednica ne voli. On smatra da je to zato što se Hrvati teško nose s porazom ili neuspjehom, a zapravo jako vole gubitnike. Rogina u ovome vidi veliku kontradikciju, a za sebe metaforički dodaje da pokušava premašivati sve moguće limite pa mu takvo ponašanje kolega arhitekata još više nije jasno.

– Imam sedam nagrada u Japanu, četiri nastupa na venecijanskom bijenalu, gdje me dvaput pozvao glavni bijenalski kurator. Dakle, nisam prošao ovo lokalno biranje ‘daj ovog, daj onog,’ nego su me pozvali Kurt Forster i Aaron Peck. Bio sam na natječaju među 42 rada iz svijeta za nastup u Crnoj Gori pa su me izabrali. Između ostalog, sagradio sam kuću u Japanu kakvu nema svaki svjetski arhitekt. Onda si persona non grata, rekao je Rogina.

Ovaj veliki arhitekt usporedio je takvo ponašanje svojih kolega prema njemu sa slučajem švedske alpske skijašice Anje Pärson. Po Rogininom mišljenju, Anja se dobro nosila s činjenicom da je tijekom cijele skijaške karijere gledala Janicu Kostelić u leđa. Međutim, Roginine kolege ne nose se dobro s takvom situacijom.

Cijelu epizodu podcasta s Krešimirom Roginom pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap