Pretraga

Loše vijesti za stanovnike Zagreba i Rijeke: Objavljen dokument vezan uz sigurnost stanovanja

A- A+

Svjetska banka objavila je na svojim stranicama dokument vezan uz istraživanje rizika stanovanja u stambenim zgradama u Središnjoj Europi, na Balkanu i u Središnjoj Aziji. Istraživanje iz Hrvatske obuhvatilo je dva grada – Zagreb i Rijeku.

Zagreb I Foto: Frane Medić – Unsplash

U istraživanju za Zagreb stoji da u obiteljskim zgradama izgrađenima prije 2000. godine živi 418.080 stanovnika, točnije 52 posto ukupnog stanovništva.

Problem je, kako se navodi, činjenica da u zgradama koje se opisuju kao ‘visokorizični tip zgrada’ stanuje 280.000 stanovnika, što predstavlja 35 posto ukupnog stanovništva grada.

Za Rijeku navode da u obiteljskim zgradama izgrađenima prije 2000. godine živi 64.260 stanovnika, točnije 54 posto od ukupnog stanovništva dok u visokorizičnom tipu zgrada živi 38.000 stanovnika ili 32 posto građana.

Izdvojeni članak

Pogledajte izmjene Zakona o obnovi koje je Sabor izglasao

Dvije najveće slabosti

Navodi se i kako su dvije najveće slabosti stambenih zgrada u Zagrebu i Rijeci stupanj armiranosti betona nosive konstrukcije i otpornost nearmiranih dijelova tih zgrada.

– To je razlog za 83 posto šteta na zgradama u Zagrebu te 81 posto u Rijeci, navode u dokumentu.

Neslavni podaci govore i o mogućim posljedicama, tako da Svjetska banka upozorava i na to da bi u slučaju razornog potresa u idućih 50 godina Zagreb moglo napustiti 77 posto stanovnika, a Rijeku čak 82 posto njezinih stanovnika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap