Pretraga

Nevjerojatna vijest iz Rijeke: U osnovnoj školi pao komad stropa, jedna učenica je lakše ozlijeđena

A- A+

U riječkoj osnovnoj školi Gelsi, odvila se prava drama. Usred nastave, u učionici trećeg razreda, sa stropa se otkinuo komad žbuke koji je pao na jednu učenicu. Srećom, samo je lakše ozlijeđena.

Učionica, foto: Unsplash; MChe Lee

Za vrijeme sata matematike, u učionici trećeg razreda se odlomio komad žbuke na stropu i pao na učenike. Dio učenika je mislio da je potres pa se sakrio pod klupe, dok je jedna učenica, nažalost ozlijeđena. Sva sreća, prošla je s lakšim ozljedama: hematomom na glavi i ogrebotinom ramena, piše RTL.hr.

– Na klupu većina, al na mene je pao samo komad. Svi smo se jako prepali i brzo otrčali van i svi smo počeli jako plakati, rekla je ozlijeđena učenica Osnovne škole Gelsi iz Rijeke, Chiara Prizmić.

Teško je uopće zamisliti kako su se osjećali roditelji učenika, a majka ozlijeđene učenice je bila šokirana. Objasnila je i zašto je o svemu odlučila javno progovoriti.

Izdvojeni članak

Grad dao pregledati statiku svih škola: Iznenadit će vas koju oznaku je dobila najstarija

– Da se promijeni na dobrobit naše djece, znači samo radi sigurnosti, ništa drugo. Sva sreća s njom je sve u redu, rekla je majka ozlijeđene učenice, Tina Prizmić.

Škola nedavno obnavljana

Inače, u pitanju je škola koja je smještena u zgradi staroj 150 godina. Prije četiri godine energetski je obnavljana i zamijenjena su sva rasvjetna tijela. Prošlo ljeto su pobojali zidove hodnika, stubišta i sve stropove, no ravnateljica tvrdi da nisu primijećene nikakve pukotine, niti bilo što, što je moglo ukazivati na ovakvu opasnost.

– Zgrada je na jednoj od sada glavnih prometnica grada, Vukovarska ulica spaja zapad grada s centrom i tu je dosta prometno od autobusa, kamiona i automobila, a ne smijemo zaboraviti da 200 metara zračne linije se kopa tunel na Škurinjama i to zasigurno vodi do nekakvog trenja, objasnila je Gloria Tijan, ravnateljica osnovne škole Gelsi u Rijeci.

Ravnateljica smatra da su upravo te vibracije pokrenule probleme, ali je u planu i posjet statičara školi, koji će ju pregledati. Grad je osnivač škole, a poslali su i stručnjake koji su sastrugali ostale potencijalno opasne dijelove stropa. Učenicima je zabranjen pristup toj prostoriji, a do kraja školske godine, nastavu će slušati u knjižnici.

– Mislim da je to radi njih sigurno bolje, ako ništa drugo da ih ne podsjeća jer je rekla ravnateljica to je pao komad od 70 centimetara, oni su sad razmakli puno više toga pa kaže sama po sebi ružno izgleda, rekla je Prizmić.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da se dogodilo nešto ovakvo u ovoj školi. Već je bilo sličnih situacija na istoj strani zgrade, koja je uz glavnu cestu. Točnije, u trideset godina, četiri puta.

– Posljednji pad stropa je bio u uredu ravnatelja prije sedam godina, znači isto ničim izazvano, nikakvom pukotinom, mi nemamo strop, pravi strop nego imamo to pruće, kako se nekad radilo, tvrdi Tijan.

U planu je i popravljanje situacije, odnosno sprječavanje sličnih incidenata u ostatku škole. Planira se hitno spuštanje stropa, pomoću knauf ploča. Bio je predviđen i detaljan pregled škole,  a u slučaju uočavanja opasnosti, Grad i škola uvjeravaju kako će poduzeti sve mjere za sigurnost učenika.

– Za sada u ovoj učionici će se spuštati, a onda u dogovoru sa školom pristupit će se drugim učionicama, objašnjava ravnatelj Direkcije za gradnju i održavanje objekata Grada Rijeke, Marin Čaušević.

Copy link
Powered by Social Snap