Pretraga

Objavljeno novo izvješće: Pogledajte tko su naši najutjecajniji znanstvenici u polju građevine

A- A+

Objavljeno je novo izvješće o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima i napravljena su dva popisa – najcitiranijih u 2021. godini, ali i onih najutjecajnijih za cjelokupnu znanstvenu karijeru. Na oba popisa su se pronašli i naši domaći znanstvenici koji se bave građevinom. Pritom se ističu Bojan Vršnak sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta i Ante Munjiza i Ognjen Bonacci, oboje sa splitskog FGAG-a.


Ilustracija, foto: Unsplash; Romain Dancre

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji objavila je novo izvješće o najcitiranijim svjetskim znanstvenicima. Podatke su izvukli iz baze Scopus, a izašle su dvije liste – najcitiraniji znanstvenici za 2021. godinu i najutjecajniji znanstvenici za cjelokupnu znanstvenu karijeru, piše srednja.hr.

Izračun je obavljen korištenjem svih Scopus profila od 1. rujna 2022. Ako autor nije na popisu, pojašnjavaju iz Elseviera koji je na svojim stranicama objavio ove liste, to je zato što vrijednost složenog indikatora nije bila dovoljno visoka da se pojavi na popisu. To ne znači da autor nije dobar, pojašnjavaju. Baza je objavljena u arhivskom obliku i neće se mijenjati.

Neki se autori možda neće pojaviti na popisu ako je njihov Scopus profil bio netočan (nedostaju publikacije i citati) u trenutku izračuna. Stoga autorima savjetuju da osiguraju točnost svojih Scopus profila. Zahtjevi za ispravke Scopus podataka treba slati direktno Scopusu, a ne Elsevieru, pojašnjavaju iz te tvrtke, i to po mogućnosti korištenjem Scopus čarobnjaka za povratne informacije ORCID.

Izdvojeni članak

Znanstvenici napravili veliki iskorak: S ovim premazom, drvo postaje otporno na vatru

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u cijeloj karijeri našlo se četiri domaćih znanstvenika iz područja građevine, kao i na onoj najcitiranijih znanstvenika u 2021. godini. Zanimljivo je što su se na obje liste našla dva imena: Bojan Vršnak sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta i Ante Munjiza i Ognjen Bonacci, oboje sa splitskog FGAG-a.

Uz njih, na listi najutjecajnijih znanstvenika u cijeloj karijeri se našao i Ranko Bon, dok je na listu najcitiranijih znanstvenika u 2021. godini dospio i Tomislav Došlić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Njihove rezultate pogledajte u tablici.

Copy link
Powered by Social Snap