Pretraga

Ovaj hrvatski grad mora platiti čak 3,9 milijuna eura oštete graditeljskim tvrtkama

A- A+

Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezao isplatiti iznos od 3.897.000 eura, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine. Sve zbog propalog pokušaja izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom od prije 20 godina. Ovo je najštetnija presuda u povijesti Grada Osijeka, ali gradonačelnik Radić ističe kako ju građani neće osjetiti.

radnici na gradilištu

radnici na gradilištu | foto: PEXEL

Epilog sudskog spora koji je ovoga tjedna šokirao Osječane odnosi se na slučaj koji je započeo davne 2001. godine. Tada je osnovana Javna ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), u kojoj su uz Osijek sudjelovali Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja.

Za izgradnju regionalnog odlagališta komunalnog otpada istočne Slavonije 2003. izabrana je tvrtka Z.I.P.O.S. d.o.o., Zagreb, čiji su osnivači bile austrijske tvrtke Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG. No, onda je sve pošlo krivo.

Štetan raskid ugovora

– Moramo se vratiti četvrt stoljeća unatrag, kada je 2001. sve krenulo. Godine 2002. je raspisan natječaj, a 2003. izabran najpovoljniji ponuđač. Godine 2009. je raskinut ugovor i od onda traju sudski sporovi, koji su trajali za vrijeme svih gradonačelnika. I gospodin Đapić i gospodin Bubalo su dizali kaznene prijave protiv određenih ljudi, no one nisu rezultirale nikakvim kaznenim progonom, i nama je došla presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u prosincu 2023. godine, objasnio je gradonačelnik, Ivan Radić, te istaknuo kako su presudom pogođeni i ostali slavonski gradovi, osnivači ZOIS-a.

– Govorim ne samo o Gradu Osijeku nego i Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Belom Manastiru, gdje moramo platiti nešto što je bilo prije više od 20 godina, odnosno devet milijuna eura, sukladno tadašnjem broju stanovnika pojedinih gradova. Na Grad Osijek od toga otpada 43 posto, što je oko 3,9 milijuna eura – izvijestio je gradonačelnik Ivan Radić, dodavši kako je riječ o najštetnija presuda u povijesti Grada Osijeka, ali da ju građani Osijeka neće osjetiti.

Odšteta će se platiti iz ‘šteka’

– Niti ja kao gradonačelnik, niti ova gradska uprava, niti ovo Gradsko vijeće nemamo veze s ovim događajima, ali, nažalost, moramo to platiti. Pametnim vođenjem financija ove tri godine i povlačenjem sredstava iz fondova EU, gdje smo prema podacima Ministarstva financija najbolji u državi, uspjeli smo ostvariti određeni proračunski suficit iz kojeg ćemo ujedno i platiti ovu presudu – dodao je gradonačelnik Radić te pojasnio kako je nagodbom izbjegnuta ovrha te su smanjeni troškovi postupka.

Naglasio je kako Grad nastavlja sa svim zacrtanim projektima. Kao i da unatoč nepovoljnoj presudi, neće rasti cijena niti jedne komunalne usluge u Osijeku, niti će Grad mijenjati stopu poreza na dohodak, odnosno smanjivati plaće građanima.

Treba spomenuti i da su nagodbe s tužiteljima sklopili i gradovi Vinkovci uz odštetu od 2.115.000 eura, Vukovar uz odštetu od 1.449.000 eura, Županja uz odštetu od 931.500 eura i Beli Manastir uz odštetu od 625.500 eura.

Copy link
Powered by Social Snap