Pretraga

Pogledajte projekte kroz koje je osam gradova povuklo 2,3 milijarde kuna iz EU fondova

A- A+

U Zagrebu je u utorak održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja koja je za cilj imala informirati javnost o ITU mehanizmu. Do sada je dotični mehanizam koristilo osam gradova za čije je projekte bilo ugovoreno 2.31 milijardu kuna. U budućem razdoblju, u ITU mehanizam će biti uključeno još 14 gradova.

Ministrica regionalnog razvoja i Europske unije Nataša Tramišak | foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i Europske unije

Do sada je ITU mehanizam koristilo osam gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac, te je u razdoblju 2014.-2020. godine ugovoreno 127 projekata ukupne vrijednosti 2.31 milijardi kuna.

Tijekom dosadašnjeg financijskog razdoblja ostvareni su sljedeći projekti:

 • Obnovljeno 9.000 m2 brownfielda (zapuštene lokacije, bivša industrijska/vojna područja)
 • Izgrađeno i modernizirano 69 km biciklističkih prometnica
 • Nabavljeno 70 novih autobusa te izgrađena i puštena u rad jedna punionica na stlačeni prirodni plin
 • Opremljeno i/ili izgrađeno 61.000 m2 fizičke infrastrukture za razvoj poduzetništva (inkubatori, infrastruktura poduzetničkih zona)
 • Potporu primilo 24 poduzeća (edukacije i usavršavanja, korištenje poduzetničkih inkubatora itd.)

Projekti u tijeku (na području osam ITU gradova):

 • Opremanje i/ili izgradnja 200.000 m2 fizičke infrastrukture za poduzetništvo kroz koju se planira potpora za oko 600 poduzeća i podržavanje 26 organizacija za poslovnu podršku
 • Obnova 110.000 m2 brownfield područja
 • Obnova toplinskih sustava u 4 ITU grada kroz koji se planira ukupna ušteda u sustavu toplinarstva od 0.28 Petajoula
 • Izgradnja i modernizacija 43 kilometra biciklističkih prometnica
 • Provedba 2 projekta kroz koje se planira uvođenje inteligentnih transportnih sustava (ITS) uza upravljanje i kontrolu prometa
 • Provedba 19 projekata kojima se revitaliziraju zaštićena kulturna dobra (izrada projektne dokumentacije i/ili infrastrukturni radovi)
Izdvojeni članak

Moguća obustava radova na strateškim državnim projektima? ‘Cijene materijala su porasle za više od 50 posto’

ITU gradovi će na raspolaganju imati više od 670 milijuna eura

Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivat će osam urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija: Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin.

Tijekom konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo 2 programa novog razdoblja.

– U okviru Programa kohezijske politike na raspolaganju imamo ukupno oko 50,12 milijardi kuna od čega se 11,5 milijardi odnosi na potpuno novi Integrirani teritorijalni program koji smo osmislili upravo kako bismo mogli pomoći onim najudaljenijim, najdepriviranijim dijelovima Republike Hrvatske kroz ulaganja u otoke ali i same gradove kao urbana središta i to kroz ciljane javne pozive za gospodarstvenike i poduzetnike, kao i za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, kulturnu baštinu, turizam, brownfield lokacije, čisti i pametni gradski promet, pilot projekti na razini gradskih naselja i četvrti te energetsku učinkovitosti, zelenu infrastruktura, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima, rekla je ministrica Tramišak.

Istaknula je i kako će sukladno EU regulativi izdvojiti za ITU mehanizam preko 12.9 posto sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će ITU gradovi na raspolaganju imati oko 679.6 milijuna eura za svoje projekte

Kazala je i da će uz ITU gradove, veliku promjenu za gospodarstvo Hrvatske učiniti i Planovi za industrijsku tranziciju regija, odnosno Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske u koju će biti uključen svaki od ITU gradovaizuzev Grada Zagreba.

– Na raspolaganju će vašim poduzetnicima biti i alokacija od 506 milijuna eura koju ćemo koristiti u tri hrvatske regije, Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku, kako bi se ojačala regionalna konkurentnost, smanjile regionalne razlike te potaknule aktivnosti pametne specijalizacije naših regija i osnažila pozicija regionalnih gospodarstava u globalnim lancima vrijednosti. Izmjena NUTS2 regija prethodila je izradi Integriranog teritorijalnog programa, izjavila je ministrica Tramišak.

Copy link
Powered by Social Snap