Pretraga

Položen kamen temeljac u Velikoj Gorici: Prvi radovi u sklopu projekta vrijednog 113,44 milijuna kuna

A- A+

Na gradilištu uz Srednju strukovnu školu Velika Gorica svečano je obilježen početak radova na izgradnji prvog od ukupno tri objekta – centara izvrsnosti, u sklopu 113,44 milijuna kuna vrijednog europskog projekta ‘Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0’.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0, foto: Grad Velika Gorica

 

Kamen temeljac zajednički su položili ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović. Ravnatelj Antolčić je rekao kako mu je iznimno drago što može svjedočiti ovom značajnom trenutku, ali je podsjetio i na dvogodišnji proces koji je doveo do početka gradnje.

– Polovicom 2018.g. Ministarstvo znanosti proglasilo je velikogoričku Srednju strukovnu školu Regionalnim centrom kompetentnosti zajedno sa srednjim školama iz Samobora i Dugog sela. Dvije godine nakon toga potpisani su ugovori i sporazumi, krenula je priprema potrebne dokumentacije i danas smo na otvaranju gradilišta. Sam Centar bi trebao biti na raspolaganju učenicima početkom 2024. godine. Oko 1.800 naših učenika imat će izravnu korist i obrazovanje u tim centrima, objasnio je Antolčić.

Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj projekta. Izvođač je tvrtka MATIČEVIĆ d.o.o. iz Velike Gorice. Ugovoreni iznos radova je 20,89 milijuna kuna, a rok izgradnje 10. svibnja 2023. godine.

– Osnovni cilj ovog centra je prvenstveno modernizacija strukovnog obrazovanja. Učenici će učiti kroz konkretne zadatke, kroz rad, nastavnici će se usavršavati na najmodernijoj opremi. Poduzetnici koji su bitna stavka u priči dobit će kvalitetnije kadrove, a moći će i koristiti resurse centra. Omogućit će se i daljnje obrazovanje odraslih. Benefiti su dalekosežni, ulažemo u budućnost naše djece i nas samih, zaključio je Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Inače, Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će izgrađen uz Srednju strukovnu školu u Samoboru, dok će se Centar za robotiku nalaziti u sastavu Srednje škole Dugo Selo. Rok završetka cijelog projekta je 29. prosinac 2023. godine.

– Zagrebačka županija je poznata po velikom ulaganju u školstvo, a ovo danas mislim da je nešto posebno i možemo to nazvati i reformom u obrazovanju. Ne polažemo samo kamen temeljac za ovu školu nego i za ukupno strukovno obrazovanje. Iako su troškovi projekta porasli, nismo dvojili ni trenutka i izdvojili smo dodatnih 13 milijuna kuna kako bi projekt opstao. No, zanimljivost ovog projekta je da će većina novca biti uložena u strojeve, opremu i obrazovanje, dobit ćemo izuzetno stručne kadrove, a osigurat ćemo da ti kadrovi ostanu kod nas. Nadam se da se uskoro vidimo na gradilištima i u Samoboru i Dugom selu, poručio je zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović.

Copy link
Powered by Social Snap