Pretraga

Prebivalište ili boravište: Koja je razlika i kada ih mijenjamo

A- A+

Selidbe zbog dodatnog školovanja, promjene posla ili nekog trećeg razloga otvaraju pitanje promjene prebivališta ili boravišta hrvatskih državljana. Iako je proces promjene pojednostavljen uvođenjem elektroničkih podataka, dilema što je prebivalište, a što boravište još uvijek postoji. Odgovor je moguće pronaći na brojnim internetskim stranicama, no najpouzdaniji odgovor ipak daju stranice državnih službi.

Screenshot Središnji državni portal e-Građani

Screenshot Središnji državni portal e-Građani

Zakon o prebivalištu (NN 144/12, 158/13) definira pojmove prebivališta i boravišta hrvatskih građana. Evidenciju o njihovim prijavama i odjavama vode nadležne policijske uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema Zakonu o prebivalištu, prebivalište se definira kao mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj  na kojoj se osoba trajno nastanila. Razlozi temeljem kojih možemo prijaviti prebivalište moraju biti vezani za životne interese, poput obiteljskih, ekonomskih, profesionalnih i kulturnih. Riječ je o adresi na koju se osoba trajno naseljava te koja se navodi u identifikacijskim dokumentima, poput osobne iskaznice. Hrvatski državljani dužni su odjaviti svoje prebivalište u slučaju trajnog nastanjenja u drugoj državi.

S druge strane, boravište označava mjesto i adresu u Republici Hrvatskoj gdje osoba privremeno boravi. Prijavu boravišta osoba obavlja ako boravi na adresi drugačijoj od adrese prebivališta dulje od tri mjeseca. Razdoblje na koje se boravište može promijeniti jest do godinu dana. U slučaju nastavka boravljenja na istoj adresi u periodu duljem od godine dana, potrebno je ponovno prijaviti boravište. Ipak, to će biti moguće samo dvije godine nakon kojih je nužno prijaviti boravište. No, ovo pravilo izuzima osobe koje u određenom mjestu borave zbog školovanja, poslova koji nisu trajnog karaktera te smještaja u raznim ustanovama.

osobna iskaznica

Osobna iskaznica foto | srednja.hr

Prijavu boravišta, bez čekanja u redovima, hrvatskim državljanima omogućava državni portal e-Građani. Ipak, kako bi stanodavac i osoba koju prijavljuje na novu adresu mogli koristiti ovu uslugu oboje moraju imati podatke potrebne za pristup portalu. Osim mogućnosti prijave boravišta, na stranicama e-USLUGE MUP-a moguće je preuzeti elektroničke zapise o prebivalištu i boravištu. Prijavu ili odjavu prebivališta moguće je napraviti samo u nadležnim policijskim upravama ili prostorijama MUP-a.

Copy link
Powered by Social Snap