Pretraga

Prenapuhane cijene stanova u Frankfurtu: Počinju se stvarati nekretninski baloni?

A- A+

Zbog višegodišnjeg razdoblja neisplativosti štednje u bankama dogodio se skok cijena nekretnina u Njemačkoj. Zato su tamošnji gradovi u svjetskom vrhu po riziku stvaranja nekretninskih balona. Takva situacija sve više zabrinjava njemačku središnju banku koja smatra da su cijene nekretnina pretjerane za barem 30 posto. Švicarska banka UBS analizirala je cijene stambenih nekretnina u 25 gradova svijeta. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Frankfurt, ilustracija | Foto: Unsplash

Oglas za kupnju trosobnog apartmana s pogledom na poslovno središte Frankfurta s istaknutom cijenom od devet milijuna eura za neke je znak da se na tržištu napuhao opasan balon. Frankfurt je već dobio nadimak ‘Mainhattan’. Iako je njemačko financijsko središte daleko od New Yorka po noćnom životu, kulturnim sadržajima i bankarstvu, ipak ga je nadmašilo na ljestvici nekretninskih balona, analizira Reuters, a piše Poslovni dnevnik.

Frankfurt, Toronto, Hong Kong, München

Frankfurt je na UBS-ovoj ljestvici dobio najviših 2,16 bodova. Dalje na ljestvici su Toronto (2,02), Hong Kong (1,90), a na četvrtoj poziciji još je jedan njemački grad, München (1,84) boda. Rezultat je to činjenice da u posljednje vrijeme svaki drugi Nijemac ima nekretninu u vlasništvu.

Još 2006. manje od 42 posto Nijemaca posjedovalo je nekretninu dok se  do 2018. situacija promijenila. Taj je udjel narastao na 47 posto jer su ljudi počeli usmjeravati novac u nekretnine, pa su prosječne cijene u odnosu na sredinu 2016. skočile za približno 50 posto, a trend je nastavio rasti.

Prenapuhane cijene?

Međutim, ekonomisti središnje banke u studenom su objavili istraživanje prema kojem bi cijene na tamošnjem tržištu mogle biti prenapuhane i do 30 posto. Jochen Möbert iz Deutsche Banke smatra kako Njemačka godišnje treba priljev najmanje 220.000 imigranata kako bi broj stanovnika i potražnju za nekretninama održali stabilnima. Möbert procjenjuje da bi manje useljavanje, uz stroža pravila o energetskoj učinkovitosti zgrada te ograničavanje rasta najamnina, moglo dovesti do preokreta trenda 2024. godine.

Copy link
Powered by Social Snap