Pretraga

Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida: Tradicija je očuvana, pobjedu odnijela ekipa iz Sinja

A- A+

S ciljem očuvanja tradicije koja je i na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne baštine, na otoku Pagu održano je šesto Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Natjecalo se 11 ekipa, a pobjedu su odnijeli Vlaji iz Sinja. Tom prigodom je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nositeljima umijeća gradnje suhozida uručila i Povelju UNESCO-a.

Na Pagu je održano šest Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. | Foto: Facebook/Solana Pag d.d.

Na svijetu postoje razna službena i neslužbena natjecanja, ne samo u sportu, već i u korisnim vještinama. Jedna od njih je i gradnja suhozida u kojoj se ove subote na šestom Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida na otoku Pagu okušalo 11 ekipa.

Izdvojeni članak

Suhozid je građevinarsko nasljeđe davne povijesti mediterana: Imao je razne funkcije

Natjecanje je održano u sklopu dvodnevnih Suhozidnih susreta koje su organizirali Turistička zajednica Paga, Solana Pag i udruga 4 Grada Dragodid, koja se i brine o očuvanju tradicije gradnje suhozida. Osim natjecanja, održana su tematska izlaganja, obilasci, vođene ture i okrugli stol.

Svjetsko kulturno dobro

Gradnja suhozida, odnosno vještina gradnje zidova od kamena bez vezivnih sredstava, zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske 2017. godine. U zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Cipra, Italije, Grčke, Francuske, Španjolske, Slovenije i Švicarske, godinu kasnije, međuvladin odbor UNESCO-a prepoznao je važnost te tradicije te ju uvrstio na Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02hMC3gX5ovenfnbZN5SAWNkMW7UqitS8cHCamtcrvgN34qZg4R61mnx2hdQnBQusJl&id=100058004471922&__cft__[0]=AZUlb53h-XCC5332MTQ35M9Bzr-p6xhiK2hsXFPRaVcpYPtTZnrXCw2bI0w0qYrTnw_iRa3ZVAp8nQgFnj0GTDpQaXxZkpOGxjtzEF_NLEHWtkAk0us_kYiQTVi79h4jDuulIc9ocHRhuAbDyoEaZJ0b&__tn__=%2CO%2CP-R

– Prije nekoliko godina mislili smo da će ovaj dio naše baštine nestati, no danas, zahvaljujući brojnim udrugama, umijeće suhozidne gradnje doživljava svojevrsnu renesansu, prenosi HRT riječi ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek.

Izdvojeni članak

Suhozid: Kako ga napraviti i na što posebno paziti

Ministrica je dodala kako sve više mladih pronalazi načine motiviranja ljudi da se vrate i obnove stare te izgrade nove suhozide. Tom je prilikom nositeljima umijeća gradnje suhozida uručila i Povelju UNESCO-a.

Njihovi suhozidi trajno ostaju

Pobjednik šestog Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida je ekipa Vlaji iz Sinja. Drugo mjesto osvojila je ekipa Ošula s otoka Cresa, dok je treće mjesto zauzela ekipa Rolling Stones. Njihovi suhozidi koji tvore maleni amfiteatar ostat će na mjestu kao uspomena na ovo natjecanje, ali i podsjetnik da ovu tradicijsku vještinu treba očuvati.

https://www.facebook.com/solanapag/posts/pfbid02Z6rHZbhqpnqzB5sLjNH1bHh8hkuP46pmzvskJoPkmqNpyGfBx3ByVwCZjmwpGznNl?__cft__[0]=AZVD3ehkJSflkJlhZWvfWa8QXoZ4IBrbHNWORjJaLEBxV506ZyB8Lya-O9PVeniubZ4f3nS4NzXBjC1qxKeIGPNwbPpPLePaYW0t2qfpVRN75gPpilZZDd0iNEyEnRiCOprgDnP4hnI6hRgqLT12flCf6ip9oU7JUv83ydeRa-6QAttK1NS40SUr7LyveXA5-1g&__tn__=%2CO%2CP-R

Copy link
Powered by Social Snap