Pretraga

Real Madrid predstavio sustav za podzemno spremanje travnjaka na Santiago Bernabeu

A- A+

Ljubitelji najglavnije sporedne stvari na svijetu ostali su zapanjeni nakon što je Nogometni klub Real Madrid na svojim službenim stranicama predstavio novonapravljeni uvlačivi teren, odnosno sustav za podzemno spremanje travnjaka na njihovom stadionu Santiago Bernabeu u Madridu. Radovi na obnovi stadiona započeli su još prije dvije godine, a za ovaj sustav klub je digao kredit od 225 milijuna eura.

Santiago Bernabeu Real Madrid

Sustav za podzemno spremanje travnjaka|Foto: TNT Sports

Video koji su objavili prikazuje teren koji se jednim klikom gumba u potpunosti može uvući pod zemlju i zamijeniti betonskom površinom koja će se koristiti za koncerte ili druge sportske događaje, a na dan utakmice, teren se opet vraća na površinu.

Ispod stadiona veličine 152.000 četvornih metara izgrađena je velika jama u kojoj se skladišti uvlačivi teren. Smješten je u šest podzemnih razina koje dosežu dubinu od preko 25 metara i imaju podzemni sustav navodnjavanja te ultraljubičastu rasvjetu za održavanje umjetne trave. Teren se podiže uz pomoć hidrauličkih dizala. Obnovu stadiona dizajnirali su španjolski diazjnerski studiji L35 i Ribas & Ribas te njemački studio GMP Architecten. Kapacitet se s 81.000 povećao na 85.000 mjesta, a dodana je i nova fasada od čelika.

Real Madrid odigrao je svoju prvu utakmicu na novoobnovljenom terenu protiv gradskog rivala Getafea i tom prilikom predstavio uvlačivi teren publici. Postavljanje takvih sustava na stadione zapravo nije nikakva novost. Britanski nogometni klub Tottenham je, primjerice, postavio takav teren na svoj stadion Hotspur u Londonu 2019. godine.

Copy link
Powered by Social Snap