Pretraga

Ruski arhitekti, dizajneri i urbanisti potpisali otvoreno pismo: Zahtijevaju završetak nasilnog rata

A- A+

Više od 6500 ruskih arhitekata, dizajnera i urbanista potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuje invaziju na Ukrajinu i ‘zahtijeva trenutni završetak nasilnog rata’. U pismu, koje je na Internetu objavio arhitektonski časopis Project Russia, osuđuje se kontinuirani napad Rusije na Ukrajinu koji je započeo u ranim satima 24. veljače.

Zgrada u Kijevu | Screenshot/Youtube

Kako piše Dezeen, arhitekti i urbanisti Rusije su odlučili napisati pismo u kojem osuđuju invaziju na Ukrajinu i pozivaju na mir. Autor pisma je nepoznat, ali s Dezeenom ga je podijelila ruska arhitektica i potpisnica Ekaterina Ulitina. Ulitina, koja radi u Stockholmu, rekla je da većina arhitekata koji su ga potpisali trenutno živi u gradovima diljem Rusije.  U trenutku pisanja ima 6.586 potpisa.

– Mi, arhitekti i urbanisti Rusije, smatramo neprihvatljivom invaziju ruskih trupa na teritorij Ukrajine. Politička pitanja moraju se rješavati isključivo mirnim putem! Rat ne može biti instrument politike u 21. stoljeću. To narušava pravo ljudi na život, sigurnost, ispunjenost, ugodno i zdravo okruženje – sve vrijednosti koje leže u srži naše profesije. Poštovanje susjeda ne može se pridobiti silom ili uništenjem. Može se zaslužiti poboljšanjem vlastite zemlje, vlastitog doma. Ne ratu! , navodi se u pismu.

Otkako su ruske snage započele razorne vojne operacije prošlog tjedna, kreativci u Ukrajini bili su prisiljeni zatvoriti svoje studije, obustaviti projekte i pobjeći. Otvoreno pismo je najnoviji iskaz solidarnosti sa zemljom od strane članova međunarodne zajednice arhitekture i dizajna nakon invazije. Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) danas je također objavio priopćenje u kojem se kaže da je sukob doveo ulogu arhitekture ‘u oštro olakšanje’.

Izdvojeni članak

Prva dama Ukrajine je arhitektica u struci, a spisateljica po zanimanju

– Naše misli su sa svima onima koji su pogođeni ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je razotkrila užasne učinke sukoba na zajednice, i stavila ulogu koju arhitektura ima u izgradnji otpornih, kolaborativnih i uključivih društava u oštro olakšanje, izjavila je RIBA.

Institut je dodao da sada ‘ispituje implikacije za arhitekte koji rade ili traže posao unutar pogođenih područja’.

– Prvo, preporučujemo onima koji su izravno pogođeni da budu u tijeku s najnovijim savjetima Ureda za vanjske poslove, Commonwealth & Development, a profesionalci se posavjetuju s telefonskom linijom za poslovnu podršku britanske vlade kako bi bili sigurni da su svjesni potencijalnih rizika i izazova rada u ovo okruženje, nastavlja se u priopćenju.

MVRDV obustavlja sve ruske projekte

Jučer je nizozemski studio MVRDV objavio da je obustavio rad na svim svojim projektima u Rusiji nakon invazije te zemlje na Ukrajinu. Rad na njegova dva ukrajinska projekta također je stao izravno zbog samog sukoba. U međuvremenu, Nacionalna unija arhitekata Ukrajine pozvala je Međunarodnu uniju arhitekata da izbaci Uniju arhitekata Rusije iz organizacije.

– Oni koji ne osuđuju ruske postupke podržavaju ih, rekao je u priopćenju predsjednik organizacije Oleksandr Čiževski.

Na drugom mjestu, modni dizajner Giorgio Armani održao je svoju posljednju reviju na modnoj pisti u tišini, dok je kulturna ustanova V-A-C Foundation rekla da ‘ne može zatvoriti oči pred tragičnim događajima’ i obustavlja programe u svojoj zgradi koju je dizajnirao Renzo Piano u Moskvi.

Copy link
Powered by Social Snap