Pretraga

Doznajemo: Od 1. lipnja se uvodi test za sve koji rade u građevinskom sektoru, imamo ogledni ispit

A- A+

Kako doznajemo iz izvora bliskih kabinetu ministra, mjesecima već traju pripreme za uvođenje državnog ispita za zaposlene u sektoru graditeljstva. Ovakav kvalifikacijski ispit je potreban zbog sve većeg broja stranih državljana koji obavljaju poslove na gradilištima u Hrvatskoj. Ispit će provoditi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a početak ispitivanja se planira od 1. lipnja ove godine. U posjedu smo oglednog ispita, a prema onome što smo vidjeli, osim ispita poznavanja hrvatskog jezika, ispitivat će se i opća kultura, informiranost i inteligencija. 

Izgleda da se hrvatski bauštelci, ali i svi ostali zaposleni u građevinskom sektoru u Hrvatskoj vraćaju u učeničke klupe! Kako doznajemo iz izvora bliskih kabinetu ministra graditeljstva, već mjesecima se ozbiljno radi na pripremi “Državnog ispita hrvatskog jezika, opće kulture, informiranosti i inteligencije” koji bi trebali polagati svi koji rade na gradilištima u Hrvatskoj. Ispit će provoditi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a prvi na redu će biti radnici čija prezimena počinju na slova od A do F.

Razlog ovog velikog koraka je sve veći broj stranih radnika na hrvatskim gradilištima koji dolaze zbog nedostatka radne snage, sve češće uvođenje digitalnih tehnologija u rad na gradilištima te loše ocijenjene zdravstvene navike bauštelaca i drugih zaposlenih na gradilištima. Ovim ispitom želi se povećati pismenost i opća informiranost, ali i zdravstveno stanje djelatnika na hrvatskim gradilištima. Na ispit će morati izaći svi koji imaju doticaja s radom na gradilištima, od električara, zidara, krovopokrivača, knaufera, keramičara do inženjera građevine, arhitekata i drugih. Prema navodima naših izvora, u ministarstvu su prilično strogi i tvrde kako neće biti iznimki!

Iscurio ogledni ispit

Ova vijest je uzdrmala i same zaposlenike ministarstva i državnih agencija pa su tako krenuli kolati i ogledni ispiti s pitanjima koja će se pojaviti na jednom od takvih ispita. Na redakcijsku adresu stigao je jedan takav ispit te prenosimo pitanja.

Primjer oglednog državnog ispita za zaposlene u građevinskom sektoru

1. Napišite svih 14 strofa hrvatske himne ‘Lijepa naša domovino’.
2. Koliko grama proteina se nalazi u limenci od 150g mesnog doručka?
3. Koliko cola imaju originalni aluminijski naplatci na vozilu Volkswagen Golf 4 1.9 TDI?
4. Kako se na kineskom kaže ‘Dobar dan!’?
5. Koja je minimalna temperatura tekućine koju čovjek može popiti?
6. Koliko dugo čovjek može izdržati, a da ne konzumira hranu životinjskog porijekla?
7. Gdje i kada je rođen Nikola Tesla?
8. Koji je službeni hrvatski naziv za ‘cvikcange’?
9. Koja hrvatska regija prednjači po broju uljnih kondenzatora?
10. Koji hrvatski grad ima najviše Mercedes vozila po glavi stanovnika?

Prema dobivenim informacijama, ispit će se provoditi na službenom jeziku – hrvatskom, i moći će se pisati samo plavom kemijskom olovkom. Ocjene ispita davat će se prema pragovima prolaznosti koji će se određivati prema riješenosti ispita svih koji su izašli na ispit. Oni koji će na ispitu dobiti ocjenu nedovoljan (1), bit će udaljeni s radnog mjesta dok ne zadovolje minimalni prag prolaznosti.

Ispiti će se provoditi u velikim industrijskim postrojenjima diljem Hrvatske, kako bi svi mogli pristupiti ispitu uživo. Oni prostori koje država neće moći osigurati iz svojih nekretnina, iznajmit će po tržišnim cijenama od privatnih postrojenja.

Čestitke svima koji su ovu vijest pročitali za 1. april

Copy link
Powered by Social Snap