Pretraga

Švicarska darovala 21,5 milijuna franaka za vodoopskrbu u Gorskom kotaru, radovi su pri kraju

A- A+

Gradnjom sustava odvodnje i vodoopskrbe u Gorskom kotaru koji se financira darovnicom Švicarske Konfederacije vrijednom 21,5 milijuna švicarskih franaka, u proteklih pet godina obnovljeni su i prošireni sustavi na području Delnica, Fužina i Brod Moravica. Kako je rečeno na predstavljanju u Delnicama, izgrađeno je 60 kilometara vodovoda, nekoliko vodosprema i crpnih stanica te nadzornih i upravljačkih centara.

Radovi su 86 posto dovršeni | Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Planirani radovi su 86 posto dovršeni, a gradilišta su obišli i veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Urs Hammer, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je istaknula Tramišak je istaknula da je projekt važan za smanjenje gubitaka vode u sustavu vodovoda, očuvanje okoliša, poboljšanja sigurnosti opskrbe vodom.

– To je samo jedan od temeljnih infrastrukturnih problema. Gorski kotar ima specifične geomorfološke karakteristike i izazove te treba rješavati i ostala infrastrukturna pitanja, rekla je.
Ministrica Nataša Tramišak navela je da su zbog promjene uvjeta tijekom realizacije projekta Hrvatske vode s početnih planiranih 48 milijuna kuna ulaganja dosegle ulaganje više od 60 milijuna kuna. Uz to, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pomoglo je s 8,5 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave u njihovu udjelu sufinanciranja.

Švicarski veleposlanik Urs Hammer i ministrica Tramišak obišli su gradilišta | Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Dodala je da se rješenja traže u suradnji s čelnicima lokalne samouprave, a jedan od načina je korištenje EU-ovih kohezijskih fondova iz kojih je prvi put programirano 470 milijuna eura za slabije razvijena i brdsko-planinska područja Hrvatske.

– Želimo pomoći poboljšanjem kvalitete života i omogućavanjem da građani ostaju u Gorskom kotaru, istaknuo je švicarski veleposlanik Urs Hammer i izrazio zadovoljstvo razinom realizacije projekta, ocijenivši da je to dobar temelj za nastavak suradnje. Naime, Švicarska Konfederacija je još jednom darovala oko 21,5 milijun švicarskih franaka za nastavak uređenja odvodnje i vodoopskrbe u Gorskom kotaru, ovoga puta za područje Ravne Gore, Lokava, Skrada i Mrkoplja. Radovi će započeti nakon izrade studije o potrebama te ishodovanju svih dozvola i provedbe javnih natječaja, a dovršetak se očekuje do 2029. godine.

Ulaganja su poboljšala kvalitet života stanovnika Gorskog kotara | Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Povod za posjet Gorskom kotaru je potpisivanje Okvirnog sporazuma u utorak za provedbu novog, drugog švicarskog doprinosa u području kohezije za Hrvatsku. Ukupan iznos druge darovnice je 45,7 milijuna franaka namijenjenih Hrvatskoj, od čega je znatan dio namijenjen Gorskom kotaru. Time Švicarska želi dodatno ojačati suradnju dviju zemalja kroz razmjenu iskustava, znanja i vrijednosti na područjima istraživanja i inovacija, vodoopskrbe i odvodnje, palijativne skrbi i civilnog društva.

Dosad obavljenim radovima na vodoopskrbi i odvodnji bitno se poboljšalo stanje sustava u Gorskom kotaru, a to doprinosi poboljšanju uvjeta života, te donosi demografske i gospodarske pozitivne učinke, ocijenio je direktor odjela Hrvatskih voda u Rijeci Gordan Gašparović.

Copy link
Powered by Social Snap