Pretraga

[VIDEO] Veliki požar u Milanu, izgorio cijeli neboder

A- A+

U Milanu je prekjučer u nedjelju, 29. kolovoza, buknuo požar koji je postepeno zahvatio cijelu građevinu. Počeo se širiti odozdola prema gore. Vatra je zahvatila svih dvadeset katova, ali srećom svi su ljudi evakuirani i nitko nije teže ozlijeđen.

Požar u Milanu | Screenshot Youtube

U glavnom gradu Lombardije vatra je uništila desetak godina star stambeni neboder čiji su stanari u agoniji zbog uništenih domova. Kvadrat stana u takvoj elitnoj građevini sigurno nije jeftin, ali i ovo je dokaz da ni cijena automatski ne znači potpuna sigurnost. Srećom nitko nije ozlijeđen niti nastradao, no bilo je slučaja udisanja dima. Iako nije poznat uzrok požara, donesene su teorije zašto se tako brzo proširio i zahvatio cijeli neboder.

– Fasada nebodera je izgrađena od lako zapaljivih materijala, izjavio je Angelo Lucchini, profesor arhitekture na Sveučilištu u Milanu.

Poznato je da je izolacija u fasadi nebodera građena od materijala koji je lako zapaljiv pa se tako brzo sve proširilo. Uz ovaj slučaj se počeo vezati požar u Londonu iz 2017. godine kada je iz sličnih razloga požar velikom brzinom zahvatio cijeli neboder i nastradalo je 72 ljudi. Britanska vlast je nakon ove nesreće reagirala pokretanjem skidanja fasada i izolacije sa zgrada s istim materijalima.

– Nažalost nema zakona koji brani gradnju od tih materijala, nadodao je profesor Lucchini.

Dim sa 60 metara visokog nebodera bojao je nebo iznad Milana, a kataklizmičku snimku požara možete vidjeti u videu ispod teksta.

[VIDEO] Veliki požar u Milanu, izgorio cijeli neboder
Share via
Copy link
Powered by Social Snap