Pretraga

Dok zaštićeno kulturno dobro propada i prijeti prolaznicima, vlasnici ne mogu postići dogovor o obnovi

A- A+

Iako su se Vinkovčani ponadali da je zbog postavljenih skela došlo vrijeme obnove jedne od najljepših zgrada u središtu grada, razlog njihova postavljanja ipak nije obnova. Naime, vlasnici Vile Schlesinger ne mogu postići dogovor pa će njena fasada još uvijek biti prijetnja svim prolaznicima.

vila schlesinger

Vila Schlesinger | foto: Screenshot Google Maps

Vila Schlesinger nalazi se u samom središtu Vinkovaca, na križanju Zvonimirove i Ulice Jurja Dalmatinca.

Jedna od najljepših zgrada u samom centru Vinkovaca Vila Schlesinger dobila je novi dodatak, skele. No, iako su mnogi mogli pomisliti da su skele postavljene zbog obnove zgrade čija fasada opada i prijeti prolaznicima, slučaj ipak nije takav.

Naime, iako zgrada vapi za obnovom, skele su postavljene upravo kako bi se zaštitili prolaznici, a kakva budućnost vilu čeka još nitko ne zna, jer se njeni vlasnici oko toga ne mogu dogovoriti.

Grad poduzeo jedino što je mogao

Trenutno stanje vile izgrađene početkom prošlog stoljeća komentirali su i iz Grada navodeći da su postavljanjem skele poduzeli jedino što se u ovom trenutku moglo poduzeti, jer, kako kažu, Vila Schlesinger je privatno vlasništvo.

Iako iz Grada već godinama pokušavaju kontaktirati vlasnike vile kako bi se ona spasila od daljnjeg propadanja, to im nije pošlo za rukom pa su skele postavili oko samog objekta, na gradsku površinu.

O Vili Schlesinger:

Vili Schlesinger ime su nadjenuli stari Vinkovčani i to po Jakobu Schlesingeru, bogatom Židovu koji se u Vinkovcima bavio trgovinom. Gradnja vile odvijala se između 1907. i 1920. godine prema projektu arhitekta Karla Baslera koji je projektirao još nekoliko važnih vinkovačkih zdanja. U njenom prizemlju nalaze se lokali, a najpoznatiji od njih bio je Plavi podrum. Na katu zgrade nalazili su se stambeni i uredski prostori trgovačke tvrtke koja više ne postoji. Posljednjih desetak godina ovo zaštićeno kulturno dobro u jako je lošem stanju što je naposljetku i uzrokovalo djelovanje Grada.

Kako doznaju iz Glasa Slavonije, vlasnici ili suvlasnici dvokatne uglovnice u Zvonimirovoj žive diljem svijeta, od Izraela do Europe i Amerike i ima ih 18 ili 19 samo u prvom nasljednom krugu, a svatko od njih ima još nekoliko osoba koje misle da imaju pravo na nasljeđe dijela zgrade zbog čega je gotovo nemoguće sa svima doći u kontakt i dogovoriti sudbinu ovog zaštićenog kulturnog dobra.

Dok zaštićeno kulturno dobro propada i prijeti prolaznicima, vlasnici ne mogu postići dogovor o obnovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap