Pretraga

Arhitektica Bunjevac: Izgubljeno je sedam mjeseci, cijela struka nije zadovoljna procesom obnove

A- A+

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac ni danas ne vidi da je krenula obnova te misli kako oni koji odlučuju ‘nisu donijeli pravodobne i ispravne odluke da bi se cijeli proces pokrenuo’. Smatra kako se Zakon o obnovi tek točkasto umjesto sustavno bavi obnovom, a sve je započelo kompliciranjem administrativne faze prijava. Kaže kako cjelokupna arhitektonska struka nije zadovoljna procesom.

Rajka Bunjevac | Foto: Večernji list, Screenshot (YT)

Za Večernji list je rekla kako se slaže da u procesu odabira tipskih kuća nije konzultirana struka, a to je samo jedna karika u lancu nepravilnosti. U rujnu nakon što je izmijenjen program mjera, ali i zakon – sugestije struke nisu uzete u obzir. Smatra kako cijeli proces treba fokus i bolju organizaciju.

–   Treba prije svega donijeti smjernice za projektiranje, treba neovisno stručno tijelo procijeniti koja rješenja od postojećeg korpusa doniranih projekata su prihvatljiva za obnovu ili nisu. Treba odabrati nekoliko njih koji su najpogodniji i u smislu kvalitete, i u smislu prostornih karakteristika, i u smislu cijene, instalacija i onih okvira koji su potrebni za statiku i sve ono što objekt mora zadovoljiti. Tek nakon toga se može ići u razradu odabranih rješenja i nabavu tih zgrada. Nama je potpuno nejasno po kojim su kriterijima odabrali dva projekta za zamjenske obiteljske kuće, rekla je Bunjevac.

‘Izgubljeno je sedam mjeseci’

Dodala je i kako je struka osigurala odnosno donirala gotove projekte po cijeni između 2000 i 3000 eura što nisu enormne nabave, a ‘kolege bi bile spremne i donirati’.

–  Arhitektonski fakultet je u veljači dostavio idejna rješenja, da je tada donesena odluka da će se neki od tih doniranih rješenja ići u razradu, uvjerena sam da bi tipski projekti do četvrtog ili petog mjeseca bili donirani, kazala je. Govorila je i o prihvatljivosti tih rješenja i problemima s kolegama koji rade ‘ispod standarda’.

U Komori su zatražili zaustavljanje takvih praksi te definiranje novih procedura: smjernice, i financijski i prostorni okvir za svaku pojedinu kuću te imenovanje neovisnog tijela recenzenata koje će od svih pristiglih rješenja utvrditi najbolje.

– Sedam mjeseci je izgubljeno da bi ispravili proces koji je pošao u krivo, zaključila je.

Na godišnjicu od potresa državni je vrh posjetio Banovinu, a ovdje pročitajte kako je tekao dan:

Izdvojeni članak

Državni vrh na Baniji, Milanović poručio: ‘Dosta se novca potrošilo, a malo toga se vidi’

Copy link
Powered by Social Snap