Pretraga

Medved predstavio projekt obnove i izgradnje stambenih jednica vrijedan skoro 700 milijuna kuna

A- A+

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved predstavio je na 59. sjednici aktualnosti vezane uz potres i obnovu potresom pogođenog područja. Do sada je zaprimljeno gotovo 6000 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a kako bi se stanovništvu cijeli proces predaje zahtjeva što je više moguće olakšao od 01. lipnja u Petrinji s radom kreće zajednički ured Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnjeg državnog ureda za obnovu i prostorno zbrinjavanje.

obnova

Petrinja nakon potresa, u krugu potpredsjednik Vlade Tomo Medved; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Stožer nastavlja s provođenjem redovitih aktivnosti na potresom pogođenom području. Prioritetne aktivnosti, navodi potpredsjednik Vlade Tomo Medved, su usmjerene na uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi i drugih objekata.

Do sada je uklonjeno 110 potresom oštećenih objekata, od toga 29 poslovnih, 16 stambeno-poslovnih, šest višestambenih zgrada, 50 obiteljskih kuća, tri javna objekta te jedan sakralni i pet gospodarskih objekata. Na području Sisačko-moslavačke županije trenutno se uklanja 19 objekata.

– Vezano za aktivnosti nekonstrukcijske obnove zaprimili smo 5981 zahtjev. Trenutno je u procesu nekonstrukcijske obnove angažirano 18 tvrtki, navodi Medved te dodaje da je do sada završena obnova 60 obiteljskih kuća, a u postupku je i priprema obnove dodatnih 100. U iduća dva tjedna u obnovu će se uvesti još 400 obiteljskih kuća.

Zajednički ured Ministarstva i Središnjeg državnog ureda za obnovu

Posebno je naglasio aktivnosti koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

– Naime, ovaj tjedan potpisana su dva ugovora vezano za uklanjanje i izgradnju zamjenskih stambenih jedinica i obnovu obiteljskih kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenom području koji za cilj imaju obnoviti 300 kuća i izgraditi 200 zamjensko-stambenih jedinica kuća i stanova u višestambenim zgradama ukupne vrijednosti ta dva projekta 672,3 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iz programa i projekata Europske unije iznose 638,7 milijuna kuna, objašnjava.

Kako bi se građanima pružila što brža i bliža potpora u rješavanju njihovih zahtjeva i svih mogućih poteškoća vezanih za proces obnove i povezanih s obnovom u Petrinji će se 01. lipnja uspostaviti zajednički ured Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje s ciljem ubrzavanja, pojednostavljivanja, praćenja, nadzora i koordinacije svih aktivnosti vezanih za obnovu.

Copy link
Powered by Social Snap