Pretraga

Metalci za metalce: Tvrtke donirale novac za obnovu Metalurškog fakulteta u Sisku

A- A+

Potresi koji su prošle godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije napravili su štetu i na zgradi Metalurškog fakulteta u Sisku. Znatno oštećenje zgrade potaknulo je tvrtke iz metalurške industrije na prikupljanje i doniranje novca za obnovu fakulteta – inicijativu ‘Metalci za metalce’.

Metalurški fakultet u Sisku | foto: Komunikacijski laboratorij

Metalurška industrija čini više od 10 posto sveukupne domaće industrije, a sisačko sveučilište jedino u Hrvatskoj obrazuje studente za rad u ovoj gospodarskoj grani.

U potresu koji je krajem prošle godine zadesio Banovinu, znatno je oštećena zgrada Metalurškog fakulteta u Sisku što je potaknulo tvrtke iz metalurške industrije na doniranje novca za njegovu obnovu.

Dosad je  prikupljeno gotovo 150.000 kuna dok se kompletna vrijednost obnove jedine znanstveno-nastavne ustanove u Hrvatskoj koja obrazuje studente za rad u metalurškoj industriji, procjenjuje na osam milijuna kuna.

‘Metalci za metalce’

Inicijativu ‘Metalci za metalce’ komentirala je i dekanica Metalurškog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac.

– U 2020. smo trebali proslaviti 60 godina našeg fakulteta, no zadesila nas je pandemija i potres. Osim oštećenja na pročelju, unutrašnjosti zidova u predavaonicama i stolariji, najviše  su stradali laboratoriji za fiziku i kemiju, a bez njih nema ni praktičnog dijela nastave znanstvenika, nastavnika i studenata, kao ni stručnog rada u okviru kojeg se rješavaju problemi gospodarstva pružanjem uslužnih istraživanja. Stoga sam jako zahvalna tvrtkama koje su prepoznale naš problem i udružile su u inicijativi ‘Metalci za metalce’ kako bi nam pomogle, navodi Zovko Brodarac, dekanica Metalurškoga fakulteta.

izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškoga fakulteta | foto: Komunikacijski laboratorij

Bez metalurgije nema uspjeha

Inicijativu ‘Metalci za metalce’ zajednički su pokrenuli agencija za odnose s javnošću Komunikacijski laboratorij iz Zagreba i tvrtka Rasco iz Kalinovca, jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme.

U Rascu ističu kako bez metalurgije i visokoobrazovanih kadrova ne bi bilo ni njihovog uspjeha, zbog čega su odlučili donirati sredstva ovom fakultetu koji obrazuje njihove buduće zaposlenike. Ostale tvrtke donatori su Labtim, Tehnix , Ferro Preis, Adria Winch, Dalstroj, Labeko i Applied Ceramics.

Metalurška industrija čini više od 10 posto sveukupne domaće industrije, a da Hrvatskoj itekako treba mlada visokoobrazovana radna snaga za ovu gospodarsku granu, govori podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem se diplomirani studenti zaposle u struci u roku od tri mjeseca.

Metalurški fakultet u Sisku | foto: Komunikacijski laboratorij

Copy link
Powered by Social Snap