Pretraga

Rektor Lakušić o obnovi Sveučilišta: Za ovakve okolnosti rok za žalbe od 30 dana je nedopustiv

A- A+

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, komentirao je trenutno stanje obnove Sveučilišta. Rekao je kako očekuje da će obnova biti u potpunosti gotova kroz dvije godine, ali se isto tako osvrnuo na rok za žalbe od 30 dana, koji smatra nedopustivo dugim.

Stjepan Lakušić, foto: srednja.hr | Duje Kovačević

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu je Stjepan Lakušić, bivši dekan Građevinskog fakulteta. Na novu funkciju je izabran s većinom od 43 glasova koji su mu iskazali povjerenje, od ukupno 70 članova Senata. Prvi intervju koji je dao nakon imenovanja je za Nacional, a u njemu se dijelom osvrnuo i na trenutno stanje obnove Sveučilišta, koje je dosta nastradalo u potresu.

Najavio je kako je upravo to prioritet nove uprave. Predviđeno je ulaganje od skoro tri milijarde kuna – 2,2 milijarde je potpisano u srpnju 2021. godine, oko 0,3 milijarde u 2020. godini, a predviđeno je i uvećanje zbog povećanja cijena građevinskih materijala, energenata i usluga. Lakušić je rekao i kako očekuje da će obnova biti u potpunosti gotova kroz dvije godine, a da će se nešto uspjeti napraviti i kroz godinu dana.

Od 22 fakulteta koji su u procesu cjelovite obnove svojih zgrada, samo četiri su krenula s radovima. Oko 50% tih sredstava dolazi iz Fonda solidarnosti (kojima je produljen rok za korištenje do lipnja 2023. godine), a ostatak dolazi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Izdvojeni članak

Obnavlja se zgrada zagrebačkog fakulteta: Kompletna obnova za 50 milijuna kuna

Rektor je rekao kako je već odradio niz sastanaka o obnovi sa svima uključenima, ali i da problem predstavlja osiguravanje zamjenskih prostora jednom kad se krene s obnovom – tu je je potrebna suglasnost Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koju se često predugo čeka. Istaknuo je i kako su problem žalbe DKOM-u, do kojih često dođe nakon propisanih natječaja.

– U tom slučaju zakonska obaveza je da se na žalbe odgovora u roku od 30 dana. Međutim, za ovakve ključne investicije u izvanrednim okolnostima, nedopustivo je čekati tih 30 dana. Tamo gdje je vrijeme novac, takvi odgovori trebaju stići za pet do sedam dana. To je li žalba opravdana ili nije, ne smije ograničavati postupak obnove, zaključio je Lakušić.

Promjena modela isplate

Rektor je također predložio da za razliku od trenutnog modela, da se dio sredstava unutar pojedinih stavki – nabava i dobava materijala ili opreme, što je i do 80 posto, može koristiti i prije izvršenja cjelovite stavke. Smatra da je to važno zato što bi u suprotnom te troškove morali plaćati sami izvođači umjesto investitora, a postoji već novac na stolu, koji je došao u državu i može se tako kvalitetno iskoristiti.

Ipak, rekao je kako je velika pomoć i novo mišljenje Ministarstva graditeljstva. Po tom mišljenju, od onoga što se zatraži u zahtjevu za nadoknadu sredstava, 70 posto iznosa automatski prihvaća, a poslije se kroz kontrolu utvrđuje ispravnost i isplaćuje preostalih 30 posto, piše Nacional.

Rektor se osvrnuo i na obnovu sveučilišnog kampusa u Borongaju, proglasivši ga rak-ranom Sveučilišta. Rekao je kako je teško reći koji su sve bili krivi koraci u rješavanju ovog projekta, ali i da je dio problema i loša prometna povezanost – kampus ima hendikep. Još 2014. godine su izrađena idejna rješenja povezivanja Ulice grada Vukovara sa Znanstveno-učilišnim kampusom Borongaj i Mandlovom ulicom.

Copy link
Powered by Social Snap