Pretraga

Šef fonda za obnovu na konferenciji za novinare: ‘Nitko ne može biti zadovoljan obnovom’

A- A+

Već neko vrijeme je prošlo od razornih potresa koji su pogodili Baniju i Zagreb, ali po pitanju obnove – nije se puno toga napravilo. Šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić je održao konferenciju za novinare, na kojoj je izjavio da je efikasnost obnove niska.

Izgradnja zgrade | Tolu Olubode/Unsplash

Na konferenciji za novinare održanoj u petak, 10. rujna, šef fonda za obnovu Damir Vanđelić izjavio je da ‘nitko ne može biti zadovoljan obnovom’ , piše Index.hr.

– Efikasnost obnove je niska. Od 12.997 zahtjeva građana, samo 2,3 posto je obrađeno i pretvoreno u odluke i rješenja. To su jedini akti kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Fondu ili Središnjem državnom uredu nalaže da provode obnovu. Očito, i ja nosim krivnju jer sam dio sistema, možda sam trebao skočiti na stol i galamiti da se stvari dogode. Odgovornost je zajednička, na stručnim udrugama, na onima koji bi trebali pokrenuti promjene zakona, rekao je Vanđelić na konferenciji.

Vanđelić je pozdravio donošenje novog Programa mjera za obnovu,  ali je i spomenuo da je na hitnost njegovog donošenja javno upozoravao i prije, čak 25 puta u proteklih šest mjeseci. Smatra da se tako ipak riješio samo dio problema. Kao neke od problema u obnovi je istaknuo i to što aktualni zakon ima previše provedbenih tijela koja ne surađuju dovoljno, pa bi izmjenama zakona trebalo centralizirati vođenje projekata i nabavu.

Izdvojeni članak

Državni tajnik priznao da je Zakon o obnovi bio eksperiment, a struka reagirala i traži njegovu ostavku

Među ostalim problemima je spomenuo i premali broj zaposlenih u svim tijelima koja se bave obnovom,  a misli da se hitne mjere, popravci dimnjaka, zabatnih zidova, stubišta, dizala, trebaju rješavati organiziranom obnovom. Probleme stvaraju i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, posebno u Gradu Zagrebu, kao i neusklađena participacija građana na područjima gdje je proglašena katastrofa i izvan tog područja. Zaključio je da bi zato konstrukcijsku obnovu trebalo financirati u 100 postotnom iznosu na cijelom području pogođenom potresima.

Rekao je i kako se o potrebi promjene zakona počelo govoriti tek prije tri tjedna, iako su stručnjaci i Fond upozoravali na to već i ranije. Za kvalitetno rješenje smatra da bi trebalo barem mjesec dana, a pozvao je i stručnjake da se uključe u proces izmjene zakona.

– Prijedlog izmjena Zakona o obnovi prvi put je spomenut na sastancima prije otprilike tri tjedna (…). I onda je zaključeno da zaista nikako ne možemo ubrzati obnovu ako ne promijenimo zakon, rekao je Vanđelić.

Vanđelić se dotaknuo i statistike rada, pa je dao neke konkretne brojke. Rkeao je kako je Fond za obnovu dosad zaprimio 57 odluka od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: 21 ih se odnosila na rušenje kuća uništenih u potresu, a ostalih 36 na isplatu novčanih naknada za privremenu zaštitu potresom oštećenih građevina.

Također, četiri kuće su srušene i provedena su 224 postupka javne nabave, od kojih je čak 98 poništeno jer su prijašnjim programom mjera cijene bile preniske. Fond je isplatio ukupno 689 naknada šteta uzrokovanih potresom, u iznosu od 35.827.981 kuna. Uz to, Fond je zaprimio i 101 privremenu odluku te 132 zaključka kojima Ministarstvo od Fonda traži utvrđivanje činjenica u upravnom postupku obrade zahtjeva za obnovu.

Šef fonda za obnovu na konferenciji za novinare: ‘Nitko ne može biti zadovoljan obnovom’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap