Pretraga

[VIDEO] Kako je izgledao najjači potres koji je pogodio Hrvatsku

A- A+

Potres u Dubrovniku prema seizmološkim zapisima i procjenama magnitude najjači je potres koji je pogodio područje Republike Hrvatske. Potres se dogodio 6. travnja 1667. godine i u potpunosti je promijenio vizuru tadašnjeg Dubrovnika.

Dubrovnik

Dubrovnik | foto: Unsplash

Potres je pogodio Dubrovnik u osam sati u jutro, 6. travnja 1667. godine.

Potres u Dubrovniku, za kojeg seizmolozi procjenjuju da je bio magnitude 7,1 po Richteru, probudio je građane oko 8 sati ujutro, na Veliku srijedu prije Uskrsa. Smatra se da je potres koji je tog jutra pogodio Dubrovnik jedna od najvećih katastrofa koje je taj grad doživio. Potres se osjetio na cijeloj obali Jadrana, sve do Smirne i Carigrada.

U potresu je uništen veliki dio grada, Gruža, Rijeke Dubrovačke, Mokošice, Rožata, Koločepa i Lopuda.

– Od teških oštećenja pošteđene su obrambene zidine i tvrđave Grada, navode u radu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te dodaju kako je odmah nakon potresa uslijedio tsunami, a jaki su požari zahvatili razrušene kuće.

Nakon potresa i požara Dubrovnik je i opljačkan.

– Potres je pretvorio Grad u hrpu ruševina, a s brda Srđa kotrljalo se kamenje. Izvori i gustijerne su presušili. Podigao se oblak prašine iznad Grada, navode prof. dr. sc. Davorka Herak i prof. dr. sc. Marijan Herak.

Na svom YouTube kanalu Dubrovački muzeji objavili su video animaciju koja prikazuje kako je Dubrovnik izgledao na dan, tijekom i nakon razornog potresa.

Copy link
Powered by Social Snap