Pretraga

HAC ima strategiju za zelene autoceste, prva će biti u funkciji već 2025.

A- A+

U skladu s ciljevima Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, HAC punom parom provodi projekte koji za cilj imaju osiguravanje samo održivosti. Do kraja godine fotonaponske elektrane dobit će autocesta Zagreb-Macelj, a radi se i na projektu konstrukcije elektrana na sedam tehničkih jedinica i upravnoj zgradi tvrtke.

autocesta

Autocesta, ilustracija | foto: Vlada Republike Hrvatske

U 2024. godini trebala bi započeti realizacija HAC-ovog projekta izgradnje 16 fotonaponskih elektrana na autocesti Zagreb – Macelj. Na ovaj način će se električnom energijom iz obnovljivih izvora napajati cijelu ova prometnica od naplatne postaje Zaprešić do naplatne postaje Trakošćan, dužine 60 kilometara.

Velika ušteda

Na autocesti će se instalirati i oko 4400 fotonaponskih modula, odnosno solarnih polja. Cilj Uprave tvrtke Autocesta Zagreb – Macelj je da u 2025. ova autocesta bude u potpunosti energetski samoodrživa, piše jutarnji.hr. Radovi bi trebali trajati godinu dana a procijenjena vrijednost investicije iznosi približno 3,5 milijuna eura, piše jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Građani uspjeli: Trajno zaustavljena gradnja brze ceste!

Novi sustav bi trebao dovesti do godišnje uštede na računima za električnu energiju za autocestu prosječno za oko 300 tisuća eura godišnje, odnosno oko 6,8 milijuna eura u 25 godina. Također novi sustav smanjit će i emisiju CO2 za oko 350 tisuća tona godišnje što je ekvivalent više od 2 tisuće stabala.

8 zgrada

Hrvatske  autoceste najavile su i druge aktivnostima za razvoj strategije implementaciju solarne fotonaponske elektrane na mreži autocesta. Naime, namjeravaju postaviti solarne elektrane na zemljištu i objektima radi poboljšanja energetske učinkovitosti. Kako bi se ovaj plan realizirao sklopljen je  i sporazum s Europskom investicijskom bankom za savjetodavnu uslugu pod nazivom ‘Zelena transformacija hrvatskih autocesta’.

Dodatno HAC je pokrenuo izradu projektne dokumentacije za gradnju sunčanih elektrana koje bi se trebale nalaziti u sklopu Upravne zgrade tvrtke u Zagrebu i 7 tehničkih jedinica za održavanje. Tako bi solarne panele trebale dobiti zgrade HAC-a u Čepinu, Đakovu, Kutini, Varaždinu, Ivanjoj Reki, te u Lučkom i Dugopolju.

Copy link
Powered by Social Snap