Pretraga

Organska kuća izgrađena 1985. ni danas ne prestaje oduševljavati: Djelomično se nalazi pod zemljom, a osunčanija je od tradicionalne

A- A+

Meksički arhitekt Javier Senosiain, inspiriran radom svojih prethodnika Gaudíja i Franka Lloyd Wrighta, pokazao je još 1985. kako bio-arhitektura može biti uzbudljiva, inovativna i održiva.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Javier Senosiain, profesor arhitekture na National Autonomous University of Mexico, kroz neobična i inovativna rješenja u prostoru sjedinjuje čovjeka s prirodom. Naime, Senosiain osmišljava kuće koje svojom pojavom nimalo ne narušavaju prirodni sklad već se s njime stapaju.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Jedno od njegovih djela, Organska kuća iz 1985., sagrađena u blizini Novog Meksika, i dan danas oduševljava kako dizajnom tako i jedinstvenim rješenjima koja harmoniziraju odnos čovjeka i prirode.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Neobična kuća djelomično se nalazi pod zemljom, dajući promatraču dojam kako se objekt nalazi u brežuljku.

Tipičan je to primjer organske arhitekture kojoj je osnova uklapanje s prirodom. Isto tako ona bi trebala biti raznolika, održiva, zdrava te fleksibilna i prilagodljiva.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Kuću prekrivaju trava i zemlja te ju štite od sunca, vjetra, tuče te sličnih vremenskih neprilika. Zanimljivo je i kako iako se kuća nalazi pod zemljom ona je svjetlija te osunčanija od tradicionalne s obzirom na to da kupole omogućuju da svjetlost dolazi i od gore.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Uz to aerodinamični oblik kuće omogućio je izvrsnu ventilaciju koja omogućava slobodnu cirkulaciju zraka kroz prostorije.

Foto: Cortesía de Javier Senosiain

Kako je izgledala gradnja organske kuće pogledajte u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap