Pretraga

Sufinanciranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama, ispunjavate li kriterije?

A- A+

Grad Čakovec raspisao je Javni poziv za sufinanciranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama. Nepovratna novčana sredstva će se isplaćivati za troškove nabave i izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u obiteljskim kućama koji su nastali tijekom 2023. godine. Građani mogu ostvariti bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije u iznosu do 50% prihvatljivih troškova ulaganja. Grad je za ovaj poziv osigurao 20 tisuća eura.

električar spaja solarne panele | foto: Freepik

električar spaja solarne panele | Foto: Freepik.com

Predmet Javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju je dodjela sredstava Grada Čakovca fizičkim osobama građanima za izgradnju nove sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na postojeće obiteljske kuće. Nepovratna novčana sredstva će se isplaćivati za troškove nabave i izgradnje sunčane elektrane koji su nastali tijekom 2023. godine što se dokazuje datumom izdavanja računa.

Predmet subvencioniranja mogu biti samo postojeće građevine, izgrađene temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji i svaka druga građevina koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena. Zatim građevine koje imaju građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 400 metara kvadratnih te imaju najviše dvije stambene jedinice.

Cilj ovog Poziva je povećanje obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Grada Čakovca, smanjenje potrošnje energije i emisije CO₂ u atmosferu, uz poboljšanje kvalitete života građana. Grad zadržava pravo odbacivanja prijave ukoliko nije u skladu sa ciljem ovog Poziva.

Izdvojeni članak

Velika Gorica postavlja sunčane elektrane na 22 javne zgrade, investicija vrijedna 654.000 eura

Mjera prihvatljiva za sufinanciranje u smislu ovog Javnog poziva je korištenje obnovljivih izvora energije u obliku nabave i ugradnje novog sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju instalirane snage do 10 kW. Fizička osoba sukladno Javnom pozivu može ostvariti bespovratna sredstva Grada za korištenje obnovljivih izvora energije u iznosu do 50% prihvatljivih troškova ulaganja, odnosno do maksimalnog iznosa od dvije tisuće eura po kućanstvu.

Ukupno raspoloživa sredstva Grada Čakovca za sufinanciranje po ovom Javnom pozivu iznose 20 tisuća eura te su osigurana u Proračunu Grada Čakovca za 2023. godinu. Javni poziv otvoren je za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 27. prosinca 2023. godine. Sa prijaviteljem koji ostvare pravo na bespovratna novčana sredstva Grad Čakovec će sklopiti Ugovor o sufinanciranju.

Što vam je sve od dokumentacije potrebno za prijavu na Javni poziv te cijeli tekst Poziva pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap