Pretraga

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

A- A+

Održiva gradnja dobila je potpuno novi vizuru i to zahvaljujući dvama neboderima izgrađenima u Milanu. ‘Vertikalna šuma’ projekt je kojim ne samo da se uljepšava lice grada, već se i pozitivno utječe na usporavanje klimatskih promjena i to zahvaljujući 800 stabala koji su postali dio fasade ovih nebodera. No, to nije jedina posebnost ovih talijanskih čuda održive gradnje.

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

Dva nebodera, imena ‘Vertical Forest‘ smješteni su u talijanskom gradu Milanu, a njihova gradnja završena je 2014. godine.

Vertikalna šuma ovim je projektom dobila sasvim novo značenje. Dva nebodera smještena u Milanu ne samo da su vizualno izrazito privlačni, već su i prava čuda održive gradnje. Naime, stijenke njihove fasade istovremeno proizvode kisik i apsorbiraju ugljični dioksid i štetne mikročestice.

Milanska ‘Vertikalna šuma’ prototip je ovog tipa arhitekture koji se fokusira ne samo na ljude već i na njihov odnos s prirodom.

800 stabala ‘Vertikalne šume’

Dva milanska nebodera prekrivena su s preko 800 stabala, 15.000 trajnica i 5.000 grmova. Ovim projektom arhitekti iz ureda Stefana Beorija željeli su utjecati i na ograničavanje širenja gradova kreirajući stambenu površinu ekvivalentnu 50.000 četvornih metara obiteljskih kuća. No, posebnost ovih nebodera ipak se krije u fasadi.

– Za razliku od “mineralnih” fasada u staklu ili kamenu, biljni štit ne odražava niti uvećava sunčeve zrake, već ih filtrira stvarajući tako ugodnu unutarnju mikroklimu bez štetnih utjecaji na okoliš, objašnjavaju arhitekti.

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

Upravo zahvaljujući takvom zelenom promišljanju arhitekti su za ovaj projekt osvojili brojne nagrade uključujući International Highrise Award 2014. godine i nagradu CTBUH za najbolju visoku zgradu na svijetu Vijeća za visoke zgrade i urbana staništa na čikaškom IIT-u 2015. godine.

– Koncept koji stoji iza Vertikalne šume, kao „doma za drveće u kojem se nalaze i ljudi i ptice“, definira ne samo urbane i tehnološke značajke projekta, već i arhitektonski jezik i njegove izražajne kvalitete, objašnjavaju.

Posebne kade za vegetaciju

Nebodere karakteriziraju veliki balkoni na kojima su postavljene posebne kade za vegetaciju. Balkoni, svaki dužine barem tri metra, dizajnirani su tako da omogućavaju rast stabala i to čak na tri kata zgrada.

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

– Kontrast s nizom elemenata u bijeloj kamenoj građi, nizovima balkona i nekim modulima na pročelju prozora, uvodi ritam u kompoziciju koja razbija i “dematerijalizira” vizualnu kompaktnost arhitektonskih tijela i tako još više pojačava prisutnost biljaka, dodaju arhitekti ureda Stefano Boeri.

Ideja ovakvog tipa fasade temeljena je na promatranju njihovog razvoja i samim time promjena koje se događaju prolaskom vremena. One su, navode arhitekti, trodimenzionalni prostori temeljeni na cikličnoj promjeni bilja koje ih nastanjuju.

Novi simbol Milana

Promjenom godišnjih doba mijenja se i vizura ‘Vertikalne šume’ zbog čega je, smatraju arhitekti, ona postala novi simbol Milana.

– Varijacije u boji i oblicima biljaka stvaraju orijentir u svako godišnje doba i vrlo je prepoznatljivo čak i na daljinu, dodaju.

Razvoj botaničke komponente rezultat je trogodišnjeg rada sa stručnjacima s područja botanike i hortikulture, a koji je započeo 2010. godine kada se krenulo s uzgojem biljaka u posebnim rasadnicima u kojima su uvjeti bili slični onima u kojima se biljke trenutno nalaze.

Vertical Forest | foto: Stefano Boeri Architetti

– Stoga, umjesto samo jednostavnog arhitektonskog objekta, prisutnost biljne komponente znači da je ‘Vertikalna šuma’ sličnija skupu procesa, dijelom prirodnih, a dijelom kojima upravlja čovjek, koji prate život i rast naseljenog organizma tijekom vremena, objašnjavaju arhitekti ureda Stefano Boeri.

Navodnjavanje ove specifične šume u potpunosti je digitalizirano, potrebna voda velikim se dijelom crpi filtriranih otpadnih voda nebodera. Nekoliko godina nakon izgradnje ‘vertikalne šume’ neboderi su postali dom za brojne životinjske vrste uključujući oko 1600 ptica i leptira.

Copy link
Powered by Social Snap