Pretraga

[VIDEO] Zapuštena industrijska površina postala zeleno i održivo arhitektonsko rješenje

A- A+

Budimpeštu se po uzoru na druge europske metropole nastoji posvetiti realizaciji zelenih, održivih i kreativnih arhitektonskih rješenja, a još jedan korak prema tome napravila je otvorenjem Széllkapu parka (Vrata vjetrova) koji se nalazi u Budimu – dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava.

Foto: Izvor: Facebook / Millenáris

Millenáris Széllkapu park prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

Park je napravljen na nekadašnjoj zapuštenoj industrijskoj površini u vlasništvu TSPC Grupe, a okolne zgrade koje uokviruju ulazne i izlazne padine parka štite ga od prometne buke i onečišćenja zraka iz susjednih ulica, dok spektakularna krajobrazna arhitektura novog rekreacijskog područja stvara novi urbani prostor dostojan 21. stoljeća, piše ekovjesnik.

Mjesto gotovo pa savršeno za odmor i opuštanje oplemenjuju pješačke staze koje se stapaju s tri bijele konstrukcije koje imaju oblik velikih gljiva. One stvaraju dovoljno hlada koji će itekako koristiti građanima za vrijeme ljetnih vrućina.

Izdvojeni članak

[FOTO] Gradski vrtovi koji podsjećaju na scene iz SF filmova

Vertikalni vrtovi

Na njihovim vrhovima nalaze se solarni paneli. Važan dio čine i veliki vertikalni vrtovi okrenuti prema trgovačkom centru Mammut, a posjetitelji se do njih mogu uspeti panoramskim dizalima, odakle im se pruža pogled na Bulevar Margit (Margit körút), Budimski dvorac (Budavári Palota) i okolna brda.

Zapuštenu lokaciju tako je mađarska vlada vratila u život stvorivši novu omiljenu oazu za svoje građane.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap