Pretraga

Vladine ‘Smjernice za uštedu energije’: Malim promjenama do velikih ušteda

A- A+

Unutar kućanstva može se smanjiti potrošnja energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a time i troškove energenta kojega se u tu svrhu koristi. I bez većih investicija, malim promjenama u ponašanju i navikama može se smanjiti količinu energije koja se troši za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode kao i potrošnja električne energije za rasvjetu i električne i elektroničke uređaje.

radijator

Poskupljenje plina za grijanje, ilustracija | foto: Unsplash

Prema Smjernicama za uštedu energije, održavanje viših temperatura zraka u prostorijama za vrijeme sezone grijanja te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima se rasipa energija. Obični radijatorski ventili pomažu da se ručno regulira temperatura u prostoru dok termostatski radijatorski ventili služe da se automatski regulira temperatura u prostorijama.

Optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C. Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorijama, gdje se ona može regulirati, kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne bi rasipala energija su:

  • Hodnik 14–18 °C
  • Spavaća soba 18 °C
  • Kuhinja 18–21 °C
  • Radna soba 18–21 °C
  • Dnevni boravak 20–23 °C
  • Kupaonica 23–25 °C
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C

Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo 1 stupanj, godišnje se može uštedjeti približno 5 % energije za grijanje. Ako na duže vrijeme otvarate prozor, isključite grijanje. Ne zaboravite redovito čistiti radijatore. Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak i do 20 % (što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije). Ugradnjom sobnog termostata mogu se smanjiti troškovi za grijanje od 7 % do 15 %. Termostat se programira tako da se za vrijeme noći ili dok se ne boravi u kući temperaturu postavi najnižu vrijednost.

Udio pojedinih energenata u zadovoljavanju toplinskih potreba (grijanje, hlađenje i potrošna topla voda) kućanstva | Vlada RH

Potrošnja energije za rasvjetu

Racionalno koristite rasvjetu prostorije. Po mogućnosti koristite LED žarulje koji smanjuju potrošnju energije i do 90 % u odnosu na klasična rješenja, a kad god možete koristite prirodnu svjetlost.

photo: unsplash

Savjeti za učinkovitu potrošnju energije za kućanske uređaje

Uređaje koje ne koristite isključite iz napajanja. Perilicu rublja ili posuđa koristite u razdoblju niže tarife, a odabirom kratkog programa i niže temperature možete biti energetski učinkovitiji. Hladnjake i ledenice postavite na što hladnijem mjestu u kući, a električni bojler postavite na temperaturu 55-60 stupnjeva Celzijevih. Ne zaboravite ga isključiti ako niste u prostoriji više od 24 sata.

Redovito čistite uređaje jer time se također smanjuje potrošnja energije (npr. sloj leda od 3 mm u zamrzivaču povećava potrošnju električne energije za oko 30 %), uključite ih u trenutku kada vam trebaju. Uređaje koji su u radu poput pećnica ili hladnjaka otvarajte što kraće. Uštedjet ćete energiju, a uređaji će dulje trajati. Električne uređaje poput televizora, radija i računala ugasite kad se ne koriste.

Brošuru možete prolistati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Vladine ‘Smjernice za uštedu energije’: Malim promjenama do velikih ušteda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap