Pretraga

Zaštita Zemlje naša je dužnost: Ovo su jednostavni savjeti za uštedu energije u domu

A- A+

Štednja energije naš je doprinos kada je u pitanju zaštita okoliša, pogotovo kada smo okruženi zabrinjavajućim problemom porasta temperature. Iako se klimatski uvjeti možda ne mogu vratiti na nekadašnje stanje, svatko od nas može doprinijeti smanjenju globalnog zatopljenja odgovornim ponašanjem.

Foto: Unsplash

Kako biste povećali energetsku učinkovitost i smanjili emisiju stakleničkih plinova, za početak vam je najbolje slijediti neke od ovih savjeta.

Izdvojeni članak

Evo kolika je točno ušteda nakon energetske obnove varaždinskih vrtića

Koristite prirodno svjetlo

Što je više moguće iskoristite prirodno svjetlo. Tamni zidovi i teške, guste zavjese znaju prostor učiniti puno mračnijim nego što je.

Ako, pak, živite u kući možete pokušati dobiti više prirodnog svjetla povećanjem prozora, a istovremeno i vizualno povećati prostor. Za stanove su s druge strane najjednostavnija rješenja prozirne zavjese i sjenila svijetlih boja. Također, u sobama sa zidovima u bijeloj ili nekoj drugoj svijetloj boji možete na zid ispred prozora postaviti ogledalo u kojem će se odražavati svjetlost, što će posvijetliti prostoriju.

Zamijenite klasične žarulje s ekološkima ili LED

Eko žarulje, poznate i kao kompaktne fluorescentne žarulje, troše četiri puta manje energije od klasičnih žarulja. Traju dulje i nude toplo svjetlo koje je slično onom kod klasičnih žarulja. No, LED žarulje trenutno imaju najbolju energetsku učinkovitost, jer koriste samo 10% energije koju bi potrošile klasične žarulje.

Pametno s vodom

Skratite vrijeme tuširanja te gasite vodu dok ju ne koristite, kao npr. za vrijeme pranja zuba. Uštede na godišnjoj razini mogu biti osjetne.

Gasite svjetlo

Kada napuštate prostoriju, čak i na samo nekoliko minuta, pokušajte gasiti svjetlo, ali i kućanske aparate poput punjača i dr.

Primjenjujući tek osnovne savjete osim što ćete si smanjiti račun za struju, doprinijet ćete borbi za opstanak ovog planeta.

 

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap