Pretraga

Bojanje kuhinjskih elemenata: Uz malo truda možete dobiti potpuno novi prostor

A- A+

Kuhinja je dio svakog doma na koji se često obraća premalo pažnje. Dok je nekim kuhinjama potreban kompletni preobražaj, drugim treba promijeniti samo jedan dio i već ćete imati osjećaj kao da ste u novoj kuhinji. Bojanje kuhinjskih elemenata drugom bojom od one trenutne može znatno promijeniti dojam cijele prostorije, posebice ako se radi o starinskim, drvenim elementima.

Bojanje kuhinjskih elemenata prije i poslije

Kuhinja prije i poslije | Foto: Privatna arhiva

Bojanje kuhinjskih elemenata nije toliko mukotrpan posao, a znatno će osvježiti prostor. Treba vam boja na bazi vode, nekoliko vrsta kistova i malo strpljenja. Donosimo cijeli postupak preobrazbe starinskih kuhinjskih elemenata od punog drva.

Bojanje kuhinjskih elemenata

Kuhinjski elementi s godinama pomalo izgube svoj sjaj ili osobe jednostavno nisu zadovoljne dosadašnjim izgledom pa žele nešto promijeniti, kao što je i ovdje bio slučaj. Iako mnogi odmah posežu za novom kuhinjom, puno je jeftinija varijanta bojanje kuhinjskih elemenata.

U kuhinji s fotografije kuhinjski elementi su bili smeđi, napravljeni od punog hrastovog drva i davali su dojam starinske kuhinje. Pošto se radi o stanu koji je namijenjen za najam, bojanjem elemenata se htio dati novi život kuhinji. Uz to, zamijenjene su i ručkice koje su bile pomalo barokne, a stavljena je i nova radna ploča.

Stara kuhinja od punog drva

Stara kuhinja | Foto: Privatna arhiva

1. Priprema prije bojanja

Kao i prije svakog bojanja, važnu ulogu ima sama priprema. Kupite potrebne najlone ili koristite novinski papir koji ćete postaviti okolo mjesta gdje bojate. Nakon toga kuhinjske elemente, točnije fronte elemenata i ladice, odšarafite i maknite iz okvira te s njih uklonite i ručkice. Prije bojanja sve dobro pobrišite suhom, a po potrebi i mokrom krpom kako biste maknuli prašinu i masnoću. Prije bojanja na ruke stavite rukavice i odjenite stariju odjeću koju vam neće biti žao uništiti.

Kod nekih boja je potrebno napraviti i dodatnu pripremu, odnosno treba prvo pobrusiti drvo brusnim papirom, a tek onda kreće bojanje. Ovdje je trebalo samo nanijeti boju i to u nekoliko slojeva.

Izdvojeni članak

Foto: Odlučio se na bojanje kuhinje i transformirao kuhinju staru 30 godina za 120 eura

2. Bojanje kuhinjskih elemenata

Samo bojanje nije toliko komplicirano, ali će vam oduzeti određeno vrijeme, jer se svaki sloj boje suši otprilike šest do osam sati. Isto tako, vrijeme bojanja će ovisiti i o tome koliko kuhinjskih elemenata imate, ali i koliko detalja ima svaki.

Nakon što obojite prednju stranu fronte pustite da se posuši, a potom isto napravite i sa stražnje strane. Pazite samo da je boja potpuno suha kako se ne bi zalijepila za podlogu. Isto možete napraviti i s unutrašnjosti ladica.

Kuhinja nakon bojanja kuhinjskih elemenata

Kuhinja nakon bojanja | Foto: Privatna arhiva

3. Pribor za bojanje

Za bolje bojanje i dostupnost svih površina, koristite više različitih kistova. Neki neka budu tanji, a neki deblji. Na ovaj način ćete lakše doći do svih utora i skrivenih mjesta. U slučaju s fotografije, kuhinjski elementi su imali razne ukrase koji su se lakše bojali tanjim kistovima koji se mogu kupiti i u knjižarama.

Uz kistove, treba vam i krpica kojom ćete pobrisati eventualne pogreške, a trebat će vam i šrafciger za micanje ručkica, ali i valjak za veće površine fronti. Što se tiče slojeva, najbolje je nanijeti toliko slojeva dok ne dobijete čistu boju, odnosno dok ne probija izvorna boja. Ovdje se nanijelo tri sloja jer je površina bila nešto masnija.

4. Što nakon bojanja?

Nakon što su kuhinjski elementi bojani i posušeni, vrijeme je za njihovo vraćanje na mjesto. Ovdje pazite da ste prethodno počistili unutrašnjost elemenata, ali i da ste vratili ručkice na mjesto.

Osim toga, provjerite da ste sve stavili na svoje mjesto i da sve funkcionira kako treba. Uvijek možete i dodatno popraviti nedostatke jednom kada su elementi stavljeni na svoje mjesto. Još jedan dobar primjer bojanja kuhinjskih elemenata možete vidjeti i u ovom tekstu.

Zaključak

Bojanje kuhinjskih elemenata je jeftinija opcija od kupovine nove kuhinje, a može znatno utjecati na izgled prostora. Važno je samo imati odgovarajući pribor, oboružati se strpljenjem i osigurati si vrijeme koje je potrebno da se boja i posuši.

Copy link
Powered by Social Snap