Pretraga

[FOTO] Pronašao kamen u dvorištu i od njega napravio – umivaonik

A- A+

Kamen je sasvim sigurno jedan od najtežih materijala za rad. Potrebno je imati puno znanja i strpljenja, baš kao i alate s kojima ćete moći zapravo nešto napraviti. Sve je to imao naš današnji sugovornik, koji je kamen uspio pretvoriti u umivaonik.

Rasim Garanović se obradom kamena bavi dugi niz godina, a iskustvo je stekao pokušavajući izraditi neke lakše rukotvorine. Kako nam je objasnio, u pitanju je obiteljska tradicija koja traje još od 1966. godine – tradicija se prenijela s djeda na oca, koji je našem sugovorniku prenio ljubav prema kamenu.

Uz kamen, radio je još i s poludragim kamenjem od kojeg je radio razne oblike, kao što su ukrasna piramida i gua sha. Ipak, jedan od njegovih najnovijih projekata su upravo bili umivaonici koje je napravio od kamena koji je pronašao sasvim slučajno. Uređivao je dvorište i slučajno iskopao kamen jajastog oblika.

– Kako se bavim kamenom i imam potrebne mašine, odlučio sam ga prerezati na pola, da bih vidio šta se to krije u srži. Naravno da sam se oduševio kada sam vidio kakvu boju ima. Razmišljao sam što mogu napraviti od kamena tog oblika da bi on ipak zadržao svoj oblik. Došao sam na ideju da unutrašnjost kamena izbrusim i napravim umivaonik, a vanjsku stranu sam ipak ostavio prirodnu, rekao nam je Garanović.

Tri dana za umivaonik

Nakon što je pronašao kamen, uslijedio je rad. Priznao nam je da mu je najveći izazov predstavljao sam proces rezanja kamena na pola, zato što je bio znatiželjan da što prije vidi kakva je unutrašnjost, ali nije mogao žuriti kako ne bi oštetio kamen. Rekao je da je i unutrašnje brušenje bilo izazovno – ipak je kamen tvrd materijal. Cijeli proces je trajao tek tri dana.

– Prvi dan sam kamen prerezao na pola i izbušio unutrašnjost ručnom brusilicom i samim lupanjem kamena čekićem. Idući dan sam napravio oblik i izbušio odvod. A na samom kraju sam ispolirao unutrašnjost i završio proces. Poliranje je zahtjevan proces zato što dugo traje. Kako je kamen porozan, nakon poliranja namažem unutrašnjost sredstvom za zaštitu od vode, objasnio nam je Garanović.

Iako su mu trebala tri dana, rekao nam je da mu je trebalo dosta truda i snage, ali i poseban alat za kamen – koji nije jeftin. I sam je bio fasciniran finalnim rezultatom, a veliki broj oduševljenih pratitelja koji su bili zainteresirani za kupovinu istih mu je dao vjetar u leđa.

Copy link
Powered by Social Snap